29 Şubat 2012 Çarşamba

Hünkar Beğendi



Çalışan biri olarak, aynı zamanda misafir ağırlamayı da çok seven biri olarak iş sonrası gelen misafirler için benim bazı kurtarıcı yemeklerim vardır. Kurtarıcı diye tabir ettiğim yemekleri size şöyle tarif edebilirim; Bu genelde herkes tarafından sevilecek bir yemek olur. İkram ettiğiniz kişi den " wooww" ve benzeri tepkiler alırsınız. Yapılışı ise aslında çok kolaydır, ancak bunu kimse bilmez! ;) Benim için Hunkar begendi bu kategoriye giriyor. Hele ki benim gibi patlıcanları közleyip buzlukta zor zamanlar için saklıyorsanız, o zaman işiniz daha da kolaylaşacaktır..

Malzemeler ;
Patlıcanlı ezme için: 3 Bostan patlıcanı, 3 diş sarımsak, tuz, 1 bardak rendelenmiş kaşar peynir
Beşamel Sos için; 2 kaşık tereyağı (ya da margarin) , 1 kahve fincanı un, 2 bardak süt, tuz
Üstündeki et için; 1/2 kg kuşbaşı kırmızı et, 1 ortaboy soğan, 2 tane yeşil biber, 2 domates, salça, sıvı yağ, tuz, karabiber

Zamandan kazanabilmek için ilk iş patlıcanları fırına atıyorum. Hatta bir gece önceden patlıcanları közleyip hazır edersiniz, yemeği pişirme süresi yarım saatten az olacaktır. Çünkü burada en çok zaman alan basamak patlıcanların közlenmesi. Neyse, közlenmiş patlıcanları bir çatal yardımıyla iyicene eziyorum. Sonra rendelediğim sarımsaklarla patlıcanları karıştırarak bir kaba alıyorum.

Diğer taraftan, ayrı bir tavada, ince dogradığım soğanları pembeleştiriyorum. Yine ince doğradığım biberle biraz daha kavuruyorum . Sonrasında kuş başı etlerimi ve salçayı ilave ediyorum. Etlerimin iyice kavrulduğundan emin olduğumda, dogranmış domatesleri ekleyerek, domatesler suyunu çekinceye kadar pişiriyorum. Tuz ve karabiberi unutmamak lazım tabi..

Etlerim ve ezilmiş patlıcanlarım hazır olduğu anda beşamel sos hazırlamaya başlıyorum. Bunun için, önce un ve margarini tavada biraz kavuruyorum. Daha sonra 2 bardak sütümü yavaş yavaş yedirerek unla karıştırıyorum. Tuzu da kattıktan sonra muhallebi kıvamına gelene kadar karistirarak pişirmeye devam ediyorum.

Sıra geldi hazırladığımız bütün malzemeleri birleştirmeye. Beşamel sosun soğumasına izin vermeyecek bir çabukluk içerisinde, patlıcanlarımı sosla karıştırıyorum. Bu işlemi kısık ateş üstünde gerçekleştiriyorum. Sonra bu karışıma bir bardak rendelenmiş kaşar peyniri ekliyorum. Bir tabağa aldığım patlıcan ve sos karışımının üzerine, kavurduğum salçalı eti yerleştiriyorum. Bitti gitti işte =)

Bu arada bu yemegi yaparken patlicanlari besamel sosla karıştırınca adı Hunkar Begendi, yogurtla karıstırınca ise Ali Nazik oluyormus. Ben bu ikisini hep karıştırırdım, Ohh öğrendim rahatladim!

Karnıbahar Graten


Bugün benim canım yengemin bir tarifini vermek istiyorum...Onun kaleminden yazılmış nefis bir kış spesiyali;

Bugün ne pişirsem kaygım daha bir ağır basıyor kış günlerinde. Bunun temel nedeni çocukluktan bugünlere taşıdığım kış sebzeleri ile bir türlü barışamama durumum.. Bu yüzden her sebzeyi annemin yaptığından farklı olarak nasıl yeni bir boyut getirebilirim düşüncesiyle ele almaya çalışıyorum. Bu annemin yemeklerini sevmiyorum olarak anlaşılmasın lütfen (ki en güzel yemek annemizin yemeğidir), sadece biraz daha heyecan ve renk katılabilir mi diye bir arayışım var:)

Dün akşam yine Semir’le ne yesek diye düşünürken dolapta birkaç gündür boynu bükük sırasını bekleyen karnıbahara takıldı gözüm ve pratik bir graten yapmaya karar verdim. Zira, benim için karnıbaharın en yenilesi halidir graten. Yemek kitaplarında ve bloglarda çok çeşitli graten tariflerine rastlıyoruz, bilenler bilir. Ben bu tarifte diğerlerinden farklı olarak tam buğday unu kullandım, beşamel sostan alacağımız kalorileri biraz olsun dengelerim umuduyla...

Malzemeler
• Bir orta boy karnıbahar
• Büyük boy bir havuç (küçükse 2 tane olabilir)
• 5 yemek kaşığı tam buğday unu
• 2,5 subardağı süt (yarı süt, yarı su da kullanılabilir)
• 3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Yarım çay kaşığı muskat rendesi
• Tuz, taze çekilmiş karabiber


Önce karnıbararı ve soyulmuş havuçları hafif tuzlayarak çok ezilmeyecek şekilde haşlayın. Ben zamandan kazanmak adına düdüklü tencere kullandım. Haşladığınız sebzeleri bir fırın kabına alın. Çatal yardımıyla hafif harekelterle küçültün, yalnız çok ezilmemesine dikkat edin. Üzerine birazcık zeytinyağı gezdirip, tuz ve karabiber serpip karıştırın.
Sebzeler bir kenarda dinlenirken, beşamel sosu için ayrı bir tencerede teryağı ve zeytinyağını eritin. Minik minik doğradığınız sarımsakları atıp biraz çevirin. Daha sonra tam buğday unun ekleyip kavurmaya başlayın. Unun yanmaması için hızlı hızlı karştırın. Tam buğday ununun kavrulduğunu anlamak beyaz una göre biraz daha zor, çünkü zaten koyu bir rengi olduğu için renk değiştirmiyor ama kokusundan olduğunu anlayabilirsiniz. 2-3 dakika yeterli olacaktır. Sonra, soğuk sütü azar azar ekleyin. Kısa bir süre tencereyi ateşten alıp topaklanmaması için karıştırın. Topak olursa blender kullanabilirsiniz. Karıştırarak kısık ateşte 7-8 dakika muhallebiKkıvamına gelene kadar karıştırın. Çok koyu olursa için su veya süt ekleybilirsiniz. Tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyin.
Rendelenmiş kaşar peynirinden 2 kaşık kenara ayırarak kalanını sebzelerin üzerine koyun. Beşamel sosu üzerine döküp, hafifçe karıştırn. Kaln peyniri de üzerine ekleyip 180 derecede önceden ısıttığınız fırının orta gözüne yerleştirin. 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyetle yiyin:)


22 Şubat 2012 Çarşamba

Limonlu Kek


Her zaman diyorum tatlı konusunda iddialı değilim..Çünkü tatlı tarifinde uyduramam, her şey ölçüye bakar göz kararı pek tutmaz...Oysa ben genellikle yemekleri aklıma estiği gibi, miktarı sevdiğim biçimde ayarlayarak yaparım..Böyle diyorum ama yemesi konusunda hiç eksik kalmadığımı belirteyim... Bir de kekleri çok seven bir erkek arkadaşınız var ise yapmak kaçınılmaz oluyor ve benim gibi ölçü konusunda çok başarılı olmayan birinin bile yapabileceği nefis kek tarifi;

Malzemeler; 1,5 su bardağı şeker, 4 yumurta, yarım su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu ve vanilya, yarım limon suyu, 1 limon kabuğu rendesi ve 2,5 su bardağı un

Yumurta ve şekeri iyice çırpın, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyin. Ardından limon suyu ve rendesini...Ayrı bir kapta kuru malzemeleri yani un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. Kek kalıbını da yağlayıp üzerine un serpin, fazlasını da alın. Tüm malzemeyi karıştırıp kalıba dökün, 40 dakika 180 derece fırında pişirin. Üstüne pudra şekeri serpin...

Notlar:
1. Hemen hemen tüm internet tariflerinde ve kitaplarda kek malzemelerinin oda sıcaklığında bulunması gerektiğini söylüyor...
2.Karbonat kullanıp kullanmamak konusunda tereddüt ettim, ancak doğrusunun yoğurt ve limon kullanılan keklerde kabartma tozuna ek olarak az da karbonat eklemek olduğunu gördüm..Artık bir dahaki sefere..

21 Şubat 2012 Salı

Patlıcanlı Kiş



Malzemeler;
Hamur: 75 gr tereyağı, 1 buçuk su bardağı un , su, 1 yumurta sarısı, 1 bardak rendelenmiş kaşar peynir, tuz, karabiber, pulbiber
Harç: 2 su bardağı közlenmiş patlıcan, 2 diş ezilmiş sarımsak, 3 yumurta, 1 bardak tulum peyniri, kekik, tuz, karabiber.
Sos: Yarım kilo çeri domates ( yoksa dogranmış domateste olur), 3 diş ezilmiş sarımsak, kekik, tuz karabiber, zeytinyağı

Şemsa'dan gelen yogun istek üzerine geçen gün denediğim bir tarifi burada paylaşmak istiyorum.. Daha önce hiç kiş pişirmeyi denememiştim ama bu denemeden sonra düzenli olarak kiş pişirmeye karar verdim.. Hem çok lezzetli hem de misafir için baya havalı bir yemek oluyor ;)

Öncelikle hamuru için; tereyağ, un ve bir kaç kaşık suyu karıştırarak iyicene yoğurdum . Daha sonra 1 çırpılmış yumurta sarısı, tuz, karabiber ve pulbiber ekledim. En son hamura 1 bardakta rendelemiş eski kaşar ( başka peynir de olabilir tabi) karıştırarak yoğurmaya devam ettim. Sonra streç filme sararak 1 saat kadar buz dolabında dinlendirdim.

Hamur dinlenirken, harcını hazıladım. Bunun için, közlenmiş patlıcan, sarımsak, 3 yumurta, kekik, tuz ve karabiberi blenderdan geçirdim. Daha sonra bu karışıma 1 bardak tulum peyniri ekledim. ( Açık konuşmam gerekirse, tembelliğime geldi hazır közlenmiş patlıcan kullandım. Zaten közlemek için zamanımda yoktu;)

Harcım hazır olunca, dolapta dinlenmekte olan hamuru çıkardım ve çokta derin olmayan bir borcamın içerisine yaydım. Kenarların biraz yüksekte kalarak, çanak gibi olmasına dikkat ettim.. Sonra hamuru çatalla 5-10 yerinden deldim ve 15 dk boyunca içi boş olarak fırında pişirdim.

O pişerken domatesli sosumu hazırladım. Yarım kilo kadar çeri domates, 3 diş sarımsak, zeytinyağ, tuz, karabiberi bir tavaya aldım ve ağır ateşte 45 dk kadar pişirdim. (tarifte yazmıyordu ama ben 1 tanede küp şeker koydum.. sosta hafif tatlı olmasını seviyorum)

Hamur 15 dk piştikten sonra, harcımı da hamurun üzerine yaydım ve tekrar fırına verdim 25-30 dk daha pişirdikten sonra kiş hazır oldu.

Son olarak, bir dilim kestim ve üstüne hazırladığım domates sosundan dökerek afiyetle yedim ;)


Not: Bu tarifi Gamze Bursa'nın 425gr isimli yemek kitabından aldım. Ben kendime göre ufak değişiklikler yaptım ama orjinal tarifi bu kitapta bulabilirsiniz. Tarifleri ve anlatımını çok pratik buluyorum. Herkese tavsiye ederim. Ayrıca bana bu kitabı hediye eden arkadaşımada tekrar teşekkür ederim;)

15 Şubat 2012 Çarşamba

Mantar Çorbası


Malzemeler: 10-15 adet Mantar, 1 soğan, 2 çorba kaşığı un, 2 su bardağı süt, su, zeytinyağı, tereyağı

Mantar çorbasını yapmak hem kolaydır hem de zordur...Ben yaptıklarımdan çok azını beğenirim, tam kıvamı bir türlü tutmaz. Hazır krema ile yapınca hem çok ağır hem de çok koyu oluyor...Bana göre bugüne kadar yaptığım en güzel Mantar çorbası..siz de deneyin...

Mantarları yıkadım, yüzeylerindeki tüm siyahlıklarıı alıp sevgilimin bana aldığı fresh expresste dilimledim. Çorba kaşığının yarısı tereyağ, 1 çorba kaşığı zeytinyağını tencereye alıp minnacık doğradığım soğanları atıp kavurdum. Mantarları da hemen arkasına...Mantar pişirirken yüksek ısıya almayı unutmadım. Biraz piştiklerini görünce 2 yemek kaşığı unu serptim. Birbirine girdiğini görürseniz telaş yok, karıştırmaya devam...

Sıra su ve sütte..Olay da burda zaten..1 bardak sıcak suyu ekleyin, tel çırpıcısı ile karıştırın. 2 bardak sütü de hemen arkasına...Sonra kıvamı size kalmış şekilde biraz daha sıcak su ekleyin.. ben koyu sevmediğim için 2 bardağa yakın sıcak su daha ekledim...Tuz karabiber..5-10 dakika kaynadı..Hazıır...

Notlar:

Bu kadar detaylı yazdığıma bakmayın...dünyanın en kolay çorbası...

Yanına da kızartıp üstüne sarımsak sürdüğüm ekmekler vardı...Bu ikiliye bayıldım...

Üzerinde hoş görünmesi için ayrı bir yerde iki üç dilim mantarı kızartıp şekil yaptım...




9 Şubat 2012 Perşembe

Karides Güveç




Malzemeler; 500 gr Karides, 6-7 tane orta boy mantar, 3 domates, 2 kaşık domates püresi, 2 yeşil biber, 4 diş sarımsak, tereyağı,tuz, karabiber (Miktarlar bence çok önemli değil herkes sevdiği malzemeyi bol kullansın)

Bu yemek benim favorilerimden bir tanesi!.. Zaten içerisinde, domates ve sarımsak olan olan bütün yemekler bana cazip gelir.. Bir de karides işin içine girince mmmmmmmmmmmmmm ;)

Şimdi gelelim bunu nasıl pişirdiğime... Herşeyden önce ocak üstünde küçük bir tencereye karideslerimi aldım.. Kendi suyunu bırakıncaya kadar pişirdim.. Bunu yapmayıp karidesleri çiğden güvece alınca bütün suyunu güvece bıraktı ve istediğim kıvamı elde edemedim..Bu sebeple kimseye tavsiye etmiyorum.. Aynı şekilde mantarlarımında suyunu birazcık bırakmasını sağladım. (Ama eğer konserve mantar kullanılırsa, direkt olarak güvece alınabilir).

Bundan sonrası zaten çok kolay, sırasıyla mantarlar,karidesler, yeşil biber, doğranmış domates, iri doğranmış sarımsaklar, hepsini dar bir güveç içerisinde karıştırdım.. Ben yemeklerin kırmızı olmasını çok sevdiğim için içerisine bir-iki kaşıkta domates püresi ekledim.. Tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra son olarak birkaç parça tereyağı kesip güvecimi fırına verdim.. Domateslerin çok iyi piştiğinden emin olduğum zaman güveci fırından çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirlerimi ekledim ve 5-10 dk daha fırına verdim.

Kaşar peynirinin üstü kızardığı anda yemeğim hazırdı..

Üf yazarken yine canım istedi.. Tekrar mı pişirsem ne yapsam? ;)

8 Şubat 2012 Çarşamba

Domates Soslu Fesleğenli Makarna



Malzemeler; Makarna, 3 adet doğranmış domates, süt, 2 diş sarımsak, fesleğen, parmesan peyniri, sıvı yağ, tuz, karabiber

Bu yemeği işten geldiğim bir akşam çabucak hazırlamıştım.. Çok kolay ama lezzetli oldu..

Bir tavaya biraz yağ damlattım ve iri doğranmış sarımsaklarım biraz çevirdim. Daha sonra doğranmış domateslerimi ekledim, iyicene pişip domatesler suyunu çektikten sonra, bir-iki kaşık süt, fesleğen yaprakları, tuz ve karabiberi ilave ettim ve 5 dk daha pişirmeye devam ettim.

Daha sonra haşlayıp süzdükten sonra biraz yağda cevirdiğim makarnalarımın üzerine bu sosu döküp üzerine biraz parmesan peyniri serptim..

Domates soslu makarna aslında hemen hemen herkesin bildiği bir tarif.. Burada işin sırrı fesleğende! Makarnaya acaaaippp yakışıyor!