19 Nisan 2012 Perşembe

Sarımsaklı Köfte







Adana mutfağına ait bu yemeği arkadaşımla birlikte yaptık.. Bir yandan sohbet ederken bir yandan köfteleri yuvarladık.. Zamanın nasıl geçtiğinden hiç haberimiz olmadı! Hatta tek yemek bizi kesmedi üstüne enfes bir tatlı yaptık.. Onu da bir sonraki yazımda anlatacağım. Şimdi önce bu köfteyi nasıl yaptığımızdan bahsetmek istiyorum.
Bu arada bu yemek için annem en iyi ölçüleri Fatoş Teyzem'den alabileceğimi söyledi. Ben de bilirkişiye danıştım.. İyi ki de sormuşum gerçekten sonuçtan çok memnun kaldık.




Malzemeler (4-5 kişilik) ;

4 çay bardağı ince bulgur
1/2 çay bardağı irmik
4 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
(biber salçasının bir kaşığı domates sos için)
Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz
2 çay bardağı un
Sıcak su
1 küp şeker
1 kg domates
7-8 diş sarımsak
Maydonoz
Limon tuzu
Zeytinyağı

Bulgur köfteleri için;
Önce bulgurlar ve irmik derin bir kaba alarak sıcak suyla ıslatılır. (5-6 çay bardağı sıcak su yetiyor) Bulgurların şişmesi için yarım saat kadar beklenir. Sonra baharatlar (kimyon, karabiber, pulbiber, tuz), domates salçası ve biber salçası eklenerek yogurmaya başlanır. Malzemeler iyicene birbirine karıştıktan sonra içerisine un ilave edilir. Azar azar sıcak su katarak bolca yoğurulur. Uzun süre yoğurduktan sonra, küçük küçük yuvarlanarak topların üzerine parmakla bastırılarak sağ tarafta görülen şekil elde edilir.

Domates sosu için;
Bolca zeytinyağı içerisinde rendelenmiş sarımsaklar çevirilir. Ardından biber salçası eklenerek yaga yedirilir. Daha sonra kabugu soyulmuş ve küp küp dogranmış domatesler ilave edilir. Tuz, karabiber, pulbiber ve 1 küp şeker eklenerek yaklaşık 30-40 dk boyunca kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Domates sosu pişerken, diğer taraftan bir tencere su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine, bulgurların dağılmasını engellemek için 4-5 parça limon tuzu atılır. Daha sonra yuvarlanan bulgurlar kaynamış suya atılarak 5-6 dk boyunca kaynatılır. Kaynayan köfteler süzülerek bir borcama alınır.

Hazırlamış olduğumuz domates sosu bulgur köftelerinin üzerine dökülür ve isteğe bağlı olarak üzerine maydonoz serpilerek servis edilir.

Bu yemeği Şemsa'nın da çok güzel yaptığını biliyorum! Şemsacım bu tarifle umarım senden geçer not almışımdır ;)





16 Nisan 2012 Pazartesi

Lazanya Kaseleri





Yabancı bir tarif sitesini gezerken buna benzer bir yemek gördüm. Oradan ilham alarak, bizim damak tadımıza uygun olarak pişirmeyi denedim. Tadına bakan herkes çok beğendi...

Tarifini hemen paylaşacağım ama önceden uyarayım; Malzemeleri çok göz kararı kullandım.. O yüzden ölçülerim anlatış şeklim biraz ilkel olacak ;)







Malzemeler ( 6 tane için) :
8 adet lazanya
300 gr yağsız dana kıyma
2 orta boy soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
1 kutu domates püresi
Mozerella peyniri (2 adet yumruk büyüklüğünde)
1 çay bardağı parmesan peyniri
1 su bardağı lor peyniri
1/2 paket krema (daha az kullanabilirsiniz)
8-10 yaprak fesleğen
sıvı yağ, tuz, karabiber

İlk olarak harçlarımı hazırlamakla başladım.

Kıymalı harç için; önce soğanlarımı kavurdum. Daha sonra kıymaları ekleyip kavurmaya devam ettim. Salçaları ilave ederek iyicene karıştırdım ve son olarak domates püresini içerisine döktüm ve iyicene pişmesi için en az 20 dk daha kısık ateşte pişmeye bıraktım.

Peynirli harç için; mozarella peynirimin bir tanesini rendeledim. (Diğerini en son kullanacağız.) Sonra, rendelediğim mozarella peyniri, parmesan peyniri, lor peyniri ve kremayı bir kapta karıştırarak içerisine çok az fesleğen doğradım.

En son, 8 adet lazanyamı haşladım. Benim baktığım tarifte, lazanya kutusunun üstünde yazan süreden 2-3 dk daha az haşlayın diyordu. Yani tamamen haşlamayıp hafif diriyken sudan çıkartmak gerekiyor. Yani yaklaşık 4 dk yeterli oluyor. Daha sonra muffin tepsimin her bir deliğinin dibine yağlı kağıt kesip yerleştirdim. Yağlı kağıtların üzerinede lazanyalarımı kase şeklini alacak şekilde yuvarlayarak yerleştirdim.

Sıra geldi harcımı kaselerin içerisine yerleştirmeye. Yandaki resimde görüldüğü gibi lazanya kaselerinin yarısına kadar kıymalı harcı doldurdum. Sonra sosların karışmasını engellemek amacıyla artan lazanyalardan küçük bir kare keserek kıymaların üstünü kapattım. Daha sonra tekrar birer kaşık kıyma doldurdum. Yukarıdan 1-2 parmak boşluk kalması gerekiyor.

Yukarıda kalan boşluğa peynirli harcımı doldurdum. Ve son olarak yuvarlak olarak kestiğim mozarella peynirlerimi peynirli harcımın üstüne kapak olarak yerleştirdim ve üzerlerine birer yaprak fesleğen koydum. Lazanyaların şekillerinin tam yuvarlak olmasını istiyordum o yüzden köşeleri mutfak makasıyla biraz düzelttim.

Lazanyalarımı 180 derecelik bir fırında üzerindeki mozerella peyniri kızarıncaya kadar, yani yaklaşık 10-15 dk pişirdim.

Sonuç gerçekten mükemmel oldu..