26 Eylül 2012 Çarşamba

Kayseri Mantısı

Sevgili Şemsa,  sözlerime başlamadan önce bu yemeği sana ithaf ettiğimi bildirmek isterim! Ayrıca dolapta bir paket daha olduğunu, istediğin herhangi bir zamanda aynısını sana da yapabileceğimizi bilmelisin :)


Bu minik mantıları kendi ellerimle kapattım demeyi cok isterdim ama bu sefer öyle değil :) Birkaç hafta önce Kayseri'deydik. Halalarımızın bizim için yaptığı mantılarla resmen kendimizi kaybettik! İstanbul'a döndüğümüzde bu tadı çok özleyeceğimizi iyi bildiğimiz için yanımızda bir kaç paket mantı getirdik. Haladan tarifi aldık ve Kayseri usulü pişirmeyi denedik..

Malzemeler: 1/2 kg Kayseri mantısı Sosu icin: 2 yemek kaşığı tereyag, 1/2 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası , Sarımsaklı yoğurt, tuz

Yaklaşık 1 litre kadar su kaynatılır ve az tuz ilave edilir.  Kaynayan suya mantılar atılır ve yapışmaması için ara ara karıştırılır.

Bu sırada ayrı bir tavada tereyağ eritilir. Domates ve biber salçasi kızgın yağa yedirilir.

Mantılar piştikten sonra tencereye 1-2 bardak soğuk su ilave edilir. Daha sonra mantının fazla suyu süzülür. Ancak suyun tamamen atılmamasına dikkat edilmelidir.

Fazla suyu süzülmüş mantı içerisine salçalı yağ dökülür ve yavaşça karıştırılır.

Tabağa alınan mantı, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

25 Eylül 2012 Salı

Biberli Et

Pınarımla  thepioneerwoman.com sitesini pek bi beğeniyoruz ve buradaki tarifleri blogta yer vermeye devam ediyoruz. Bu blog bizim ağız tadımıza pek uyuyor. Ben de biberli et tarifini denedim ve sonuç çok başarılı oldu. 

Malzemeler: 2 parça antrikot (dövülerek inceltilmiş ve jülyen doğranmış), yarım çay bardağı soy sos, 2 kaşık esmer şeker, 2 kaşık mısır unu, 1 tatlı kaşığı taze rende zencefil, 2 adet ezilmiş sarımsak, acı kırmızı biber (Jalapeno cinsi olabilir), 1 soğan, 1 kırmızı biber (büyük olanlardan), maydanoz (isteğe bağlı), az makarna ya da noodle ya da şehriye...



Yapılışı: Antrikotları genişçe bir kaseye alıp zencefil, mısır nişastası,soy sos ve sarımsakla karıştırın. Acı kırmızı biberi de ezerek etlere ilave edin. Etleri bi kenara alıp dinlenmeye bırakın.
Döküm tencere ya da wok tavaya 1 kaşık yağ koyup yüksek ateşte ısıtın ve ince hilal şeklinde doğranmış soğanları atın. Çevire çevire sotelediğiniz soğanın karamelize olmasını sağlayın. Soğanlar kahverengini aldıktan sonra kenara alıp aynı işlemi ince doğranmış kırmızı biber için yapın.

Aynı tavaya 1 kaşık daha yağ koyup en az 1 saat dinlenmiş etleri ilave edelim. Nişastalı etler tavaya yapışacaktır, endişelenmeyin ve kızaran etlerin diğer yüzünü çevirin. Sonra karamelize soğanı ve biberleri dahil edin.

Bu sırada diğer bir tarafta noodle ya da ince şerit makarnaları haşlayın. Tüm malzemelerin birbirine girmesi için etli karışıma 1 bardak makarnanın sıcak suyundan ekleyin ve suyunu çektirin. Son olarak makarnaları da etlere ilave edip iyice karıştırın. Sonucunda acı, yoğun ve çok lezzetli bir yemek elde edeceksiniz...

Krep

Onur'la tanıştığımız günden beri kahvaltı için krep yapmak istiyoruz. Kendisi bu konuda pek iddialı konuşup 2-3 kere başarısız denemeler yaptı, nedenini de benim krep tavamın olmamasına getirdi. Cumartesi Taksim'e gittiğimizde Tefal yeni mağaza açmış ve tüm ürünlerde ciddi bir indirim yapmıştı. Pazar kahvaltımı düşünerek hemen en kaliteli krep tavasını aldım.Bütün akşam elimde krep tavasıyla gezdim ama buna değdi...



Malzemeler;1,5 su bardağı süt, 1 su bardağı un, 2 yumurta, az tuz

Derin bir kaseye tüm malzemeleri alıp çırpma teliyle çırpın. Krep tavasını hafif yağlayın. Tavayı ısıtın, krep harcından bir kepçe alıp tavaya iyice yayın.Krep tavadan ayrılabiliyorsa diğer tarafını çevirin. Her krepten önce tavayı az yağlamanız gerekir.Bu işlemi krep harcı bitene kadar tekrarlayın.Yanına tuzlu, tatlı dilediğiniz herşeyle yiyebilirsiniz ama asla Nutellayı unutmayın...

Not: Bu miktarlardan 4 adet krep çıkıyor. Daha fazlası için miktarları 2 katına çıkarın.

23 Eylül 2012 Pazar

Zeytinli Tavuk

Bazı günler alışılmışın dışında yemekler denemek istiyorum. Değişik lezzetleri yakalayabilmek için, yabancı yemek tarifi sitelerinde gezip bize en uygun olanlarını seçmeye çalışıyorum. Tabi bazen kendime göre küçük değişiklikler yapıyorum. Bu anlamda en çok ziyaret ettigim sitelerden bir tanesi de thepioneerwoman.com sitesi. Bu siteden esinlenerek bir kaç et yemeği denedim ve herkesten çok guzel tepkiler aldim. Özellikle zeytin ve tavuğu birleştiren bu yemeğe biz bayıldık.. İleride de denediğim yabancı tarifleri paylaşmaya devam edeceğim.



Malzemeler; 5 parça tavuk pirzola, 3 yemek kaşiği tereyağ, 3 yemek kasığı zeytinyağ, 1 büyük soğan, 2 adet yeşil biber, 5 diş sarımsak, 2 domates, 1 çay bardağı beyaz sarap (veya 1 bardak tavuk suyu), 20 adet yeşil zeytin,  3/4 kutu krema, tuz, karabiber

Ben bu yemeği pişirirken hem ocak üstünde kullanılan hem de fırına girebilen bir tencere kullandım. Önce tencereyi ocak üzerine aldım. Tereyağ ve zeytinyağını kızdırdım. Tavukların önünü ve arkasını iyice kızarttım. Üstleri kızaran tavukları ayrı bir tabakta kenara aldım.

Ocağı biraz kıstıktan sonra küçük doğradığım soğan, sarımsak ve yeşil biberleri aynı yağda soğanlar hafif yumuşayıncaya kadar 3-4 dk boyunca kavurdum. Sonra küp küp doğrayıp fazla suyunu ayırdığım domatesleri ekledim ve 3 dk daha pişirdim.

Tuz ve karabiberi ilave ettikten sonra, beyaz şarabı (şarap sevmeyenler için bir bardak tavuk suyunu) ekledim ve harcı karıştırarak kızarttığım tavukları pişirdiğim harcın üzerine dizdim. Tenceremin kapağını kapatarak önceden 180 dereceye ısıttığım fırında 45 dk boyunca pişirdim.

45 dk sonunda tencereyi fırından çıkardım ve çekirdeklerini ayırdığım yeşil zeytinleri serpiştirdim. Son olarak kremayı da dökerek yavaşça karıştırdım. Kapağı tekrar kapatarak 15 dk da bu şekilde fırına verdim.

Tarifin orjinalinde tavuğu spagetti makarna üzerinde servis ediyordu ama ben patetes püresini tercih ettim. Bu yemeği klasiklerim arasına aldım diyebilirim.. Umarim siz de benim kadar seversiniz.

Tavuklu Pilav

Önceden haşlamış olduğum tavukları, Ahmet'ten gelen yoğun istek üzerine pilav yaparak değerlendirmeye karar verdim... Tavuklu pilavı, hele ki içinde bir de nohut varsa,  ne kadar iştahla yediğini bir gün kameraya çekip sizlerle de paylasmak isterim! :)


Malzemeler: 2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı tavuk suyu, 2 su bardağı haşlanmış tavuk, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 kaşık tereyağ, tuz, karabiber

İlk olarak pirinçler, yıkanır ve dinlenmek uzere sıcak suda en az yarım saat kadar bekletilir.

Tereyağ tencerede eritilir. Pirinçler tencereye alınır ve yaklaşık 5 dakika kadar tereyağda kavrulur. 3 su bardağı sıcak tavuk suyu pirinçler üzerine dökülür. Kısık ateşte pişmeye bırakılır.  Bu sırada haşlanmıs tavuklar didiklenir. Pirinçlerin pişmesine yakın, haşlanmış nohutlar ve tavuklar eklenir. Tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Pirinçler tamamen piştikten sonra altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır.



21 Eylül 2012 Cuma

Gravy Soslu Bonfile

Bugun bonfile pişirmeye karar verdim.. Biraz da şekilli olsun diye Gravy soslu olsun dedim.. Sonuç boyle oldu..




Malzemeler; 2 dilim dana bonfile, kekik, biberiye  Gravy Sos icin: 3 yemek kasigi tereyağ, 2 yemek kaşığı un, tuz, 3 bardak kadar et suyu, 1 adet soğan (istege bağlı)

Oncelikle tavaya tereyag koyulur ve kızdırılır. Kekik ve biberiyeye bulanmıs bonfileler kızgın yağda arkası ve önü iyice kızaracak şekilde pişirilir. Pişen bonfileler kenara alınır.

Gravy sos icin, tava hic yıkanmadan, eti kızartmış olduğumuz aynı tereyağda küp küp doğranmış soğanlar kavurulur.  Soğanlar pembeleşince, üzerine un eklenerek kokusu geçinceye kadar bir kaç dakika kavrulur. Daha sonra sürekli çırparak azar azar et suyu eklenir. Et suyu miktarını sosta istediğiniz kıvama göre artırabilir, ya da azaltabilirsiniz. Son olarak sosa tuz eklenir ve tabağa alinan et üzerine sos dökülerek servis edilir.

Not: Ben sosun soğanlı olmasını istediğim için, bir tane soğan kullandım. Gravy sosu sade sevenler, soğan kısmını atlayarak eti pişirdiğimiz yağda unu kavurup daha sonra et suyunu ekleyerek sade sos pişirebilirler...

20 Eylül 2012 Perşembe

Domates Çorbası

Salça ve un kullanılarak yapılan çorbanın aksine sadece domates kullanılarak yapılan, basit ama fazlaca lezzetli bir domates çorbası. Domatesin tadını doya doya almak isteyenler için...



Malzemeler; 5-6 adet ortaboy domates, bir avuç arpa şehriye, 2 çay bardagı sıcak su , 2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz

Domatesler soyulur ve rendelenir. Küçük bir tencere içerisinde yağ kızdırılarak rendelenen  domatesler ilave edilir. Yaklaşık 20 dakika boyunca domatesler kaynatılır. Pişen domatesler blenderdan geçirilir. İçerisine sıcak su, şehriyeler ve tuz ilave edilerek 10 dk daha pişirilir.

Not : Başka bir yöntem olarak, soyulan domatesler fırına verilip pişirildikten sonra tencereye alınarak aynı işlemlere devam edilebilir.

14 Eylül 2012 Cuma

Mercimekli Köfte

Hepinizin sevdiğini bildiğim bu tarifi bir de biz verelim..

Malzemeler;

1,5 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydonoz
1 demet taze sogan
kimyon (2 çay kaşığı)
karabiber
pulbiber
tuz



Mercimekler yıkandıktan sonra yaklaşık 3 su bardağı su içerisinde kaynatılır. Mercimekler yumuşayıp, hafif ıslak kalıncaya kadar pişirilir. Bulgurlar geniş bir kap içerisine alınır. Kaynatılmış mercimekler bulgurla karıştırır ve şişmesi için üzeri kapatılarak en az 30 dk bekletilir.

Daha sonra 2 adet kuru soğan küçük doğranarak, bol yağda kavrulur. Domates ve biber salçaları da eklenerek iyice pişirilir. Baharatlar (istenilen kadar)  ve tuz eklenir. Kavrulnuş soğanlar bulgur-mercimek karışmı üzerine dökülür ve malzemler iyicene birbirine geçinceye kadar yoğurulur. Yoğururken, çok kuru olduğunu hissederseniz, azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz.

Bu sırada yeşillikler küçük doğranarak hazır hale getirilir. Yoğurduğunuz köfte içerisine yeşillikler eklenerek az bir süre daha yoğurulur. Son olarak, küçük parçalar avuç içine alınarak köfte şekli verilir.

Marul, limon hatta nar ekşisiyle servis edilebilir..

12 Eylül 2012 Çarşamba

Palamut Pilaki

Balık sezonunun açıldığını palamutun tezgaha gelmesinden anlarım...Aslında Palamutla İstanbul'a geldikten sonra tanıştım ama samimiyetimi baya ilerlettim diyebilirim...Biraz yağsız bir balık olduğu için genelde herkes kızartmasını seviyor..Bu tarif hem sağlıklı hem de palamudun lezzetini ortaya çıkarıyor...



Malzemeler: 2 adet iri palamut, 2 adet kuru soğan, 1 adet patates, 3 adet domates, 2 diş sarımsak, 2-3 adet yeşil biber, 1 adet limon, kimyon, karabiber, maydanoz, defne yaprakları, 1 çay bardağına yakın zeytinyağ

Yapılışı: Palamutları balıkçıda temizletip, takoz şeklinde (daire biçimde) doğratın. Yıkayıp bir kenara alıp suların süzülmesini sağlayın. Soğanları,patatesi, sarımsağı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında çevirin. Soğanların renginin kahveye döndüğünü gördüğünüz zaman tencerenin orta kısmına palamutları yerleştirin. Üstlü altlı pişirdikten sonra üzerine minik doğradığınız biberleri, domatesleri yayın. Limonun yarısını dilimleyip dizin. Defne yapraklarını da aroma versin diye limonlarla beraber üstüne yayın. Kapağını kapatıp 20 dakika kısık ateşte pişmesini sağlayın. Kapağını açtığınızda  tuz, bol karabiber ve bir tutam kimyonla son dokunuşu yapın. 

Not: Kimyon olur mu demeyin bence bu tarifin olmazsa olmazı..

11 Eylül 2012 Salı

Yağlama (Şebit Mantısı)


Tariflerimden kıymalı harcları ne kadar çok sevdiğim belli oluyordur. Zaten kücükken de pişen her yemek tenceresinin başına gider, sebzeler karıştırılmadan hemen önce ekmeğimin arasına kıymalı harçtan kapmaya çalışırdım. Bazen gelmeden cağırılırdım, bazen de az var zaten bu sefer olmaz diye geri gönderilirdim. Hala vazgeçmedim her seferinde elimde ekmek şansımı deniyorum :)  Kayseri'ye özgu olan bu tarif anlayacagınız gibi tam bana göre!

Malzemeler;

500 gr kıyma
2 ortaboy soğan
2 orta boy domates
3-4 yemek kaşığı domates salçası
Yağlama ekmeği (ya da yufka ekmeği)    
Tuz, karabiber
Sarımsaklı yogurt


Soğanlar küçük doğranır ve yağda iyicene kavurulur. Daha sonra kıyma eklenir ve pişene kadar kavurmaya devam edilir. Salça kıymaya yedirilir.Tuz ve karabiberi ilave edilir. Küçük doğranmış domatesler karışıma eklenir ve kısık ateşte domatesler iyicene eriyinceye kadar pişirilir.

Yağlama ekmegi ilk kata serilir. Üstüne kıymalı harçtan yayılır. Sararak yiyeceğimiz için kıymanın cok yoğun olmaması gerekir. Yani ekmek üzerinde boşluklar bırakılarak kıymalar koyulur. Ilk katın kıymasını yaydıktan sonra ikinci katın ekmeği üzerine koyulur. Tekrar kıyma tekrar ekmek olacak şekilde katlar oluşturulur. En üst kata da kıyma yaydıktan sonra fotoğrafta görüldüğü gibi 4 parçaya kesilir.

Tabağa alınan dilimler üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve sarılarak afiyetle yenir.



10 Eylül 2012 Pazartesi

Kıymalı Ekmek

Annemle kalori hesabına düşmediğimiz, lezzetli birşeyler yemek istediğimiz tembel günlerimizde,  her seferinde çok parlak bir fikir bulmuşçasına " Kıymalı ekmek mi yapsak acaba?" diye başlayıp saniyesinde onaylarak işe koyulduğumuz bir tariftir bu.. Yıllardır aynı hevesle pişirir aynı zevkle tüketiriz! Ama önceden söylüyorum; Bu ekmeklerin olmazsa olmazı margarindir... off evet biliyorum sağlıksız ama her gün yiyor değiliz ya! :)


Malzemeler (2 kişilik)

Bayat ekmek dilimleri 
(tercihen beyaz somun ekmek)
300 gr kıyma
1 orta boy domates
1 orta boy soğan
1-2 biber
1 çay bardağı su
Margarin
tuz, karabiber
1 limon



Soğan, biber ve domates küçük küçük doğranır. Kıyma, domates, soğan, biber, 1 çay bardağı soğuk su, tuz ve karabiber bir kap içerisinde karıştırılır. İsteğe bağlı olarak bir kaşık margarin de karışıma yedirilebilir.  Ekmek dilimleri üzerine önce margarin sonra kıymalı karışım sürülerek fırına verilir. Yaklaşık 15 dk boyunca 170 derecelik fırında kıymalar pişene kadar pişirilir. Yanında limon ile servis edilir.



Not: Bu sefer evde bayat ekmek olmadığı için kepek ekmek kullanmıştım. Ama normal ekmeğin yerini asla tutmadığını bilmenizi isterim..

7 Eylül 2012 Cuma

Pişi (Hamur Kızartması)

Cumartesi günleri çalıştığım için Pazar günleri benim için özeldir. Özellikle kahvaltıya pek bir önem veririm. Kalorisi yüzünden uzun zamandır yapmaktan kaçıyordum ama bu sefer kaçamadım, yaptım ve patlayana kadar yedik...





Malzemeler:

4,5 su bardağı un
1 paket instant maya
2 su bardağı su ya da 1 su bardağı süt + 1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker,tuz
Kızartmak için 1 su bardağı sıvıyağ






Çukur bir kapta unu alıp ortasına, su, tuz, şeker ve mayayı karıştırıp yoğurun. Hamurun şişmesi için 40 dk kadar bir tarafa alıp üzerine örtü serebilirsiniz. Bu sırada beraberinde yiyeceğiniz beyaz peynirleri, domates-salatalıkları, zeytinleri hatta nutellaları hazırlayabilirsiniz.Sonra sıvıyağı kızdırın. Elinizi yağlayıp hamurdan parçalar alarak üzerine bastırıp kızgın yağa atın. Önünün ve arkasının kızardığına emin olunca tabağa alıp özellikle peynirle beraber afiyetle yiyin.



Ananaslı Tepetaklak Kek

Dün arkadaşım Alev ile birlikte aşağıda gördüğünüz sanat çalışmasını gerçekleştirdik ;) İnternette görüp denediğimiz bu tarif hem çok kolay, hem çok lezzetli hem de çok şık!


Malzemeler;
Karamel için: 3/4 bardak esmer şeker, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1/8 bardak ananas suyu, 1/4 çay kaşığı tarçın 
Vanilyalı Kek için: 1 bardak un, 3/4 bardak şeker, 1 buçuk çay kaşığı kabartma tozu, bir tutam tuz, 3 yemek kaşığı tereyağ, 1/2 bardak süt, 1 yumurta, 2 paket vanilin, 1 konserve Ananas (Ananas suyu için içindeki serbeti kullabilirsiniz. Konserve yoksa dilimli ananas ve ananas suyu da olabilir.)

Karamelin hazırlanışı; Bir tencerenin içerisine esmer şeker, tereyağ ve ananas suyu koyularak şeker ve tereyağ iyicene eriyene kadar pişirilir. Eridikten sonra altı kapatılır, tarçın eklenerek karıştırılır ve sogumaya bırakılır. Başta biraz sıvı görünebilir ama soğumaya başlayınca kıvamı artacaktır.

Vanilyalı kekin hazırlanışı; Bir kap içerisinde un, şeker, kabartma tozu ve tereyağ alınır ve mixer yardımıyla kum gibi olana kadar bir kaç dk çırpılır. Ayrı bir kapta, sütün yarısı (yani 1/4 bardak), yumurta ve vanilin birlikte çırpılır. Kum gibi olan un karşımına ise sütün diğer yarısı eklenir ve biraz karıştırıldıktan sonra yumurtalı karışım ile birleştirilir. Birleştirdikten sonra hamurun sönmemesi için çok fazla çırpılmaması gerekir.


Kek kalıbı tereyağ ile bolca yağlanır. Yağlanan kalıba sogutmuş olduğumuz karamel dökülür. (Karamel eğer sertleşmişse kısık ateşte hafif ısıtarak gevşetilebilir.). Ananas dilimleri karamel sosun içerisine yerleştirilir.

Hazırladığımız kek hamuru ananasların üzerine yayılır.

Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25-30 dk kadar pişirilir. Pişen kek hafif soğuduktan sonra bir tabak yardımıyla ters cevirilir.

Bu kekin sıcak olarak servis edilmesini tavsiye ediyoruz. Eğer daha sonra servis edilecekse mikro dalga fırında 2-3 dk ısıtılabilir.

Vanilyalı dondurma ile servis edilir, çokta güzel olur! :D


6 Eylül 2012 Perşembe

Ekşili Köfte


Bu hafta kuzenimin doğum günü vardı.. Doğum günü için ona güzel bol kalorili bir sofra hazırlamayı planlıyordum.. Ama rejimde olduğu için benden özellikle ekşili köfte pişirmemi istedi:) Ailecek enn eeenn eeennn ama ennnnnn sevdiğimiz olan  bu yemeği bu sefer de ablam için yaptım.. 5 kişi koca tencere yemeği bir oturuşta bitirdik..

Malzemeler:

Köfteler için: Yarım kilo kıyma, 1 bardak pirinç, 2 soğan, 1 avuç maydanoz, 1 yumurta, tuz, karabiber, un
Çorba için: Et suyu, 4 patates, 2 havuç 
Terbiyesi için: 2 limon, 1 yumurta sarısı

Öncelikle köfteleri hazırladım. Bunun için soğanlar ve maydanozu robottan geçirdim. Karışımı kıymanın üzerine döktüm. Yıkadığım pirinçler, tuz, karabiber ve 1 yumurtayı da harca ekleyerek yoğurdum. Hazırladığım kıymayı 1 saat dolapta dinlendirdim. Daha sonra bir tepsiye bolca un sererek küçük yuvarladığım köfteleri tepside unlayarak biriktirdim. Tepsiyi arada sallayarak köftelerin her tarafının unlanmasını sağladım.

Çorbayı hazırlamak için kaynayan et suyuna doğradığım patetes ve havuçları attım. Onlar biraz yumuşadıktan sonra küçük unlu köfteleri ekledim.Kısık ateşte köftelerin pişmesi 15 dk kadar sürdü. Köfteler piştikten sonra, çorbanın terbiyesi için ayrı bir kapta bir yumurta sarısı ile 2 limonun suyunu birlikte çırptım. Yumurtanın kesilmemesi için çorbanın suyuyla terbiyeyi ılıştırdıktan sonra çorbanın içine karıştırdım. 5 dk da böyle kaynadıktan sonra ocağın altını kapattım..

Not: Ben bu yemeği ekşi sevdiğim için 2 limon kullandım.. Damak tadınıza göre limon miktarıyla oynayabilirsiniz...