28 Ocak 2013 Pazartesi

İrmik Helvası

Ben tatlı tarifi vermiyorum o işi neredeyse tamamıyla Pınar'a bıraktım..iddialı olduğum bir konu değil. O müthiş şeyler yapıyor. Hatta öyle ki artık sipariş üzerine çalışıyor. Ama hiç tatlı yapmıyor değilim. Kolay ve çok lezzetli bir klasik olan İrmik Helvası tarifini gururla sunarım...


Malzemeler;
500 gram irmik
2 su bardağı şeker
2 su bardağı süt
125 gram tereyağ
Çam fıstığı

YAPILIŞI
  • Tereyağını eritin
  • Çam fıstıklarını az kavurun
  • İrmiği ekleyin.Yanından ayrılmadan sürekli kavurun.
  • Rengi istediğiniz kıvama gelince şeker ve sütü ayrı bir yerde karıştırıp üzerine dökün.
  • Kapağını kapatıp çekmesini bekleyin.

*Yanına dondurma ile servis edebilir, üstüne hindistan cevizi hatta çikolata sosu bile dökebilirsiniz...

27 Ocak 2013 Pazar

Meyhane Pilavı


Malzemeler;

2 su bardagi pilavlik bulgur
1 buyuk sogan
1 adet yesil biber
1 tatli kasigi domates salcasi
3 adet rendelenmis domates
2 bardak et suyu (ya da normal su)
1 kasik tereyag
3 yemek kasigi zeytinyagi
2-3 cay kasigi kuru nane
Yarim cay kasigi kimyon
Tuz, karabiber

YAPILISI
  • Zeytinyagi ve tereyag tencereye alinir.
  • Yemeklik dogranmis soganlar ilave edilerek pembelesinceye kadar kavrulur.
  • Dilimlenmis yesil biberler ilave edilir bir iki dakika daha kavrulmaya devam edilir.
  • Tuz, karabiber ve kimyon ilave edilir.
  • Bir tatli kasigi domates salcasi soganlara yedirilir ve rendelenmis domatesler eklenir.
  • 3-4 dakika fokurdattiktan sonra uzerine ayiklanmis bulgurlar ilave edilir ve karistirilir.
  • Kuru nane de serpildikten sonra et suyu ilave edilerek, pilavin suyu cekinceye kadar pisirilir.
  • Pilav bir sure dinlendirildikten sonra servis edilir.

Patatesli Tavuk



Markete gitmek icin evden cikmaya usendigim bir gun evdeki malzemelerimle bu yemegi yaptim.. Tavuk yemeklerini diger et yemeklerine her zaman tercih ederim.. Hele ki boyle suyuna ekmek bandirmaklik olursa benim icin ziyafet var demektir. Bu tavuk yemeginde ozellikle biber salcasi kullanmanizi tavsiye ediyorum.. Ozellikle de hafif acili koy salcasi olunca lezzeti cok farkli oluyor.

Malzemeler;

Yarim kg tavuk kanat
2 yemek kasigi bibersalcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 buyuk patates
1 domates 
1 adet yesil biber
2 dis sarimsak
Yarim cay bardagi sivi yag
karabiber, tuz

YAPILIŞI
  • Tencereye sivi yag alinarak salcalar yaga yedirilir. 
  • Iri dogranmis patatesler, dilimlenmis sarimsaklar ve tavuk kanatlari ve kalin dogranmis yesil biberler tencereye alinarak butun malzeme salca iyicene karisana kadar karistirilarak kavurulur.
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber ilave edilir. (Bol karabiberin bu yemege cok yakistigini belirtmek isterim.)
  • Iri dogranmis domatesler eklenerek 3-4 dakika daha cevirilir.
  • Bir bardak kadar sicak su ilave edilir, tencere kapagi kapatilarak patatesler yumusayincaya kadar pisirilir. ( Dibi tutmamasi icin arada karistirilmalidir.)
  • Patetesler yumusayinca tencere kapagi acilarak, fazla suyunun ucmasi icin bir surede kapak acik pisirilir.
  • Yemegin suyu kivamli bir hale geldiginde ocagin alti kapatilarak servis edilir.     

25 Ocak 2013 Cuma

Elma Dilim Patates (fırında)


Bizim evde haftanın bir günü mutlaka olur. Balığın, köftenin yanına ya da kahvaltıda...Çünkü patates kızartmasını çok seviyoruz ama kızartma yerine fırında yapmayı tercih ediyoruz. Gerçekten lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor...

Malzemeler;
2-3 adet iri patates, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, karabiber, tuz

YAPILIŞI

 Tüm malzemeyi karıştırıp,yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde 20-25 dakika pişirin.
Üzeri kızarınca olmuş demektir.

Kuru Fasulye



Tam bir klasiktir değil mi? Özellikle kış aylarında ne güzel yenir yanına güzel bir pilavla, acı turşuyla..


Malzemeler;

250 gr iyi cins Kuru fasulye 

1 küçük soğan, 
2 parça gerdan kemikli et, 
1 adet yeşil biber, 
domates biber salçası karışımı, 
tuz
karabiber

YAPILIŞI

  • Soğanı küçük doğrayın, yağda ölünceye kadar kavurun.
  • Et ve salçayı ekleyip yeniden çevirin.
  • Kuru fasulyeleri de ekleyip kavurmaya devam edin. 
  • Üzerini geçecek kadar su ve baharatlarla tatlandırın. 
  • Düdüklü tencerede kaynamaya başladıktan 40 dk sonra altını kapatın.
  • Mis gibi tereyağlı pilavla afiyetle yiyin.

15 Ocak 2013 Salı

Kremalı ve Domates soslu Karidesli Makarna

Akşamında daha önce pişirmediğim bir yemeği denemeyi planladığım uzun bir ofis gününü  Evoş'tan aldığım bu müthiş tarifle tamamladım..  Gerçi sadece Ahmet'e yedirme fikriyle yola çıkmıştım ama  bu yemeğin kokusu bir tarafa sadece görüntüsüne bile kaç kişi dayanabilir ki? ... Ben değil! =)



Malzemeler;

1 yemek kasigi tereyag + 1 yemek kasigi zeytinyagi
1 adet sogan
3 diş sarımsak,
1/2 su bardağı beyaz şarap (isteğe bağı)
2 su bardagi kadar rendelenmis domates
3-4 yaprak taze fesleğen
1 kutu krema (200 ml)
Kekik, pulbiber, karabiber, tuz
1 paket linguin makarna

Üzeri için;

300 gr karides
2 dis sarimsak
1/2 çay bardağı kadar zeytinyağı

 YAPILIŞI
  • Tencerede su kaynatılır, kaynayan suya tuz ve sonrasında makarnalar atılır. Pişen makarna süzülür, soğuk sudan geçirilerek kenara alınır.
  • 1 kaşık tereyağ ve 1 kaşık zeytinyağ ayrı bir tavaya alınır. Soğanlar ve üç diş sarımsak yemeklik doğranarak yaklaşık 5 dk boyunca yumuşayıncaya kadar bu yağda kavrulur.
  • Yarım bardak şarap soğanların üstüne ilave edilir, 2 dk daha, eklediğimiz şarabın yarısı uçuncaya kadar pişirilir.
  • Daha sonra rendelenmiş domatesler, fesleğen yaprakları ve diğer baharatlar  ilave edilir.
  • Sos koyulaşıncaya kadar 15-20 dk boyunca pişirilir.
  • Bu sırada ayrı bir tavaya zeytinyağı ve 2 diş sarımsak alınarak karidesler pişirilir.
  • Koyulaşan sosa krema ilave edilir. Krema ile birlikte 5 dk daha pişirilir.
  • Hazırlanan sos blenderdan geçirilerek pürüzsüz olması sağlanır.
  • Önceden haşlanan makarnalar sos ile karıştırılır. 
  • Karidesler yağından süzülerek makarnanın üstüne alınarak servis edilir.

9 Ocak 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

Cok sevdigim halde, evde uzun zamandır pırasa pisirmedigimi farkettim. Markette gorunce hemen kaptım. Ama bu isin kolay olmayacagini biliyordum! Cunku bizim evde sebze yemegi pisirme oncesi Ahmet'le aramızda kucuk bir tartısma yasanır.. Yapılacak sebze yemeginin icerigi bir gozden gecirilir. Icerisinde mutlaka Ahmet'in sevmeyecegi bir malzeme vardır ve onun kullanılmaması adına karsılıklı anlasma yapılır. Bu sekilde piserse Ahmet tarafindan yenilecegine dair soz alınır. Bu yemekte ise talihsiz malzeme pirinc secildi.. Kocama verdigim soz dogrultusunda yemegi fotograftan da anlayacagınız gibi pirincsiz pisirdim. Ama tarifim tabiki pirincli olacak =)


Malzemeler; 
1 kg pırasa, 1 adet buyuk sogan, 1 kahve fincanı pirinc, 1 adet portakal (veya yarım limon), 
1 cay bardagı zeytinyagı, 1 tatlı kasıgı seker,  tuz

YAPILIŞI
  • Pırasalar yıkanır, 3-4 cm kalınlıgında dogranır. 
  • Havuclar soyularak ince halkalar seklinde dogranır.
  • Sogan kup kup dogranır ve havuclarla birlikte zeytinyagında bir sure kavrulur.
  • Dogranmıs pırasalarda tencereye alınarak bir sure cevirilir, tuz ilave edilir.
  • Uzerine yaklasık 2 bardak kadar sıcak su ve şeker eklenir.
  • Su ile birlikte bir sure pistikten sonra bir fincan pirinc ilave edilir.
  • Suyu cektiginde pırasalar hala sertse bir miktar daha sıcak su eklenerek bir sure daha pisirilir.
  • Pismeye yakın portakal veya limonun suyu eklenir.
  • Soguk servis edilir.
 Notlar
1- Limon yerine portakal kullandıysanız, seker miktarını azaltabilirsiniz.
2- Yemeginizin sofrada daha parlak gorunmesini istiyorsaniz, tabaga aldıktan sonra uzerine hafif zeytinyagı gezdirebilirsiniz.

Sebze Çorbası

Bu soguk kis gunlerinde ilac niyetine icilebilecek icerisinden vitamin fiskiran bir corba yaptim.. Aslinda bu corbanin belirli bir tarifi yok.. Kisaca dolapta ne varsa atin icine seklinde yazabilirim =)
Bakalim ben bu corbayi yaparken dolabimdan neler cikmis?



Malzemeler; 1 litre su, 1 adet sogan, 1 adet patates, 2 adet havuc, 3 adet kereviz sapi, 2 dal pirasa, 1 adet kabak , 1 adet limon, 1 su bardagi kirmizi mercimek, 1 avuc sehriye, 1 cay kasigi kimyon,  tuz
ustune dokmek icin: 1 yemek kasigi tereyag, 1 cay kasigi pulbiber

YAPILIŞI
  • Butun sebzeler yikanir ve soyularak irice dogranir.
  • Dogranan butun sebzeler bir tencere icerisine alinir.
  • Mercimek ve sehriye ilave edilir.
  • Uzerine 1 lt suyun tumu dokulerek sebzeler iyice pisinceye kadar kaynatilir.
  • Sebzeler kaynadiktan sonra corba blenderdan gecirilerek puruzsuz olmasi saglanir.
  • Ayri bor tavada tereyag eritilerek pulbuber bu yagda cevirilir.
  • Corba kaseye alinir uzerine hafifce kizgin tereyag gezdirilerek servis edilir.

6 Ocak 2013 Pazar

Pizza (Jamie Oliver tarifinden)

Uzun zamandir Jamie Oliver'in kolay pizza tarifini denemek istiyordum. Televizyonda izledigim gunden beri kafaya koymustum zaten. Hatta sirf bunun icin hem ocak ustunde kullanilabilen hem de firina girebilen dokme tavalardan satin aldim.. Benim tarifim bire bir Jamie Oliver ile ayni degil. Kendi damak tadima gore kucuk degisiklikler yaptim. Ama sonuc olarak mukemmel bir akdeniz pizzasi yapmayi sanirim basardim!



Malzemeler:

Hamuru Icin: 
2 bardak un
1 paket kuru maya
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi toz seker
2 yemek kasigi zeytinyagi
Yarim bardak ilik su

Sosu icin:
1bucuk bardak rendelenmis domates
1 tatli kasigi domates salcasi
1 avuc kadar taze feslegen yapragi
3-4 dis sarimsak
1 cay kasigi tuz

Ic Malzemesi:
 2 bardak rendelenmis kasar  peyniri
Mozarella peynir dilimleri (istege bagli)
Sucuk dilimleri
Konserve mantar dilimlenmis
Zeytin
Feslegen yapraklari
Ceri domates
Zeytinyagi
Kekik, pulbiber, tuz




YAPILIŞI 
  • Hamuru icin; Ilik su icerisine toz maya ve seker karistirilir. Un genis bir kap icersine alinir. Tuz ilave edilir. Unun ortasi acilarak sulu karisim ortaya dokulur. Zeytinyagida eklendikten sonra yogurulmaya baslanir. Hamur ele yapismayacak bir kivama gelmelidir. Bu kivami saglamak icin gerekirse azar azar un ilave edilebilir. Hazirlanmis hamur, dibine un serpilmis bir kap icersine alinir. Uzeri bir bez ile kapatilarak ilik bir ortamda mayalanmasi icin en az 1 saat bekletilir. Bu surede hamur yaklasik 2 kati buyukluge gelecektir.    
  • Sosu icin; Domates, salca, feslegenler, sarimsaklar ve tuz blenderdan gecirilir. 
  • Pisirilmesi; Kucuk bir tava kullaniliyorsa hamurun yarisi, buyuk tava ise hamurun tumu, zeytinyaglanmis tavaya el yordamiyla acilir. Kenarlarinin yuksek birakilmasina dikkat edilmelidir. 
  • Hamuru actigimiz tava ocak uzerine alinir ve alti fotografta goruldugu gibi hafif kizarincaya kadar pisirilir. Hamurun alt tarafi kizardiginda ust tarafi hala hafif yumusak kalacaktir.
  • Hamurun alti kizardiginda ocak kapatilir. Hazirlanan sostan bir kac kasik alinarak hamurun uzerine surulur.
  • Sos uzerine once rendelenmis kasar peyniri, sonrasinda diger malzemeler dizilir.
  • Tuz, kekik ve pulbiber en uste serpilir. 
  • Son olarak pizzanin uzerinde hafif zeytinyagi gezdirilir ve tava onceden isitilmis firina alinir.
  • Pizza 180 derecelik firinda yaklasik 10-12 dk boyunca kasarlar eriyene kadar pisirlir. Daha sonra firin izgara moduna getirilir ve ustunun hafif kizarmasi saglanir. 
  • Pizza ustu kizarinca firindan cikarilir ve servis edilir. 
Notlar

1- Eger tavaniz firina giren cinsten degilse, hamuru alti pistikten sonra firin tepsisine gecirebilirsiniz.
2-  Pizzanin ustunde feslegen yapraklari olsun istiyorsaniz, cok fazla yanmamasi icin feslegenleri pizza firindan cikmadan 5 dk once koymanizi tavsiye ederim.


2 Ocak 2013 Çarşamba

Dalyan Köfte

Sıra geldi Yılbaşı menümuzun ana yemeğine.. Bu sene ana yemek olarak dalyan köfteyi tercih ettik.. Özellikle kalabalık sofralarda tercih edebileceğiniz sunumu kolay bir yemek..

Malzemeler;

Köftesi için;

1 kg kıyma ( Yarım kg dana + Yarım kg kuzu kıyma karıştırılır.)
1 adet soğan (rendelenmiş)
1 çay bardağı galeta unu
2adet yumurta (bir tanesinin akı dışına sürmek için ayrılacak)
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber

Köftenin içine;
2 adet havuç, 2 adet yumurta, 1 çay bardağı bezelye

Sosu için;
4 yemek kaşığı domates salçası,
2 adet portakalın suyu, 2 diş sarımsak (dövülmüş), Ayçiçek yağı, 1 su bardağı su, tuz, karabiber


YAPILIŞI

  • Köfte için derin bir kaba kıyma, soğan, galeta unu, 1 yumurta ve diğer yumurtanın sarısı, maydonoz, dövülmüş sarımsak, su ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur. 
  • Köftenin ortasına koyulacak yumurtalar, havuçlar ve bezelye haşlanır. Yumurtalar uzunlamasına ikiye bölünür.
  • Pişirme tepsisine alınan köfteye kayık şekli verilir ve ortadan açılarak haşlanmış malzemeler şekildeki gibi yerleştirilir ve üstüne bezelyeler ekilir.
  • Arası açılan kıyma tekrar kapatılarak malzemelerin içinde kalması sağlanır.
  • Pişerken açılmaması için, kıyma ters çevirilerek kapanma yeri alta getirilir.
  • Köftenin şekli el yordamıyla düzeltildikten sonra, üstüne sıvazlanarak yumurta akı sürülür.
  • Hazırlanan köfte, 170 derecelik fırında 1 saat boyunca pişirilir.
  • Sosu için; Domates salçası, portakalların suyu, dövülmüş sarımsak, sıvı yağ, su, tuz ve karabiber bir tencereye alınarak 2 taşım kaynatılır.
  • Sosun yarısı köfte fırından çıkmadan 10 dk önce köftenin üzerine dökülür. Diğer yarısı ise servis sırasında köfte dilimlerinin üzerine dekoratif sos olarak kullanılır.
  • Dilimlenen köfteler üzerine sos dökülerek, tercihen patates püresi eşliğinde servis edilir.

Humus




Malzemeler
;


2 Su bardağı nohut
1 çay bardağı tahin
2 limon
2-3 diş sarımsak
Zeytinyağı
Yarım çay kaşığı Kimyon
Toz kırmızı biber
Tuz



Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi humusun tarifini vermeden olmazdı sanırım.. Ancak Humus demişken, Seda'dan bahsetmemek olmaz sanırım.. Bizim için elinde koca bir tabak humus ile Seda kapıyı çalmışsa o gecenin yılbaşı akşamı olduğu aşikardır!  Bu tarifi canım arkadaşım Seda'ya armağan ediyorum.. Belki bu tarif sayesinde seneye humusu annesine yaptırmak yerine kendisi deneyebilir :=)

YAPILIŞI
  • Bir gece öncesinden ıslatılmış nohutlar haşlanarak kabuklarından ayrılır.
  • Sarımsaklar rendelenir.
  • Nohutlar rondodan geçirilir ve bir kaseye alınır.
  • İçerisine tahin, limonsuyu, rendelenmiş sarımsak, kimyon ve tuz eklenir ve karıştırılır. Eğer kıvamı koyu olmuşsa bir kaç kaşık su ilave edilerek yumuşatılmalıdır.
  • Hazırlanan humus servis tabağına alınır ve üzerine toz kırmızı biber ekilerek zeytinyağı gezdirilir.
Not: Sucuk veya pastırmalı yapılacaksa malzemeler zeytinyağı yerine tereyağında kavrulup humusun üzerine dökülmelidir.

1 Ocak 2013 Salı

Yoğurtlu Havuç Kavurması

Annemle yılbaşı sofrası kurmuş olmamızın avantajını kullanmaya devam ediyorum ;) Soframızdaki mezelerden bir tanesi de benim özel isteğim doğrultusunda hazırlanmış yoğurtlu havuç mezesiydi.. Pratikliği bir tarafa, havuçları yemeklerden ayıran insanlara bile kolaylıkla sevdirebileceğiniz bir tarif olduğunu düşünüyorum.


Malzemeler; 
4 Büyük Havuç, 1 Su bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak, Zeytinyağı, Tuz

YAPILIŞI

  • Havuçlar çok ince olacak şekilde dilimlenir veya rendelenir.
  • Havuçlar bol zeytinyağında yumuşayıncaya dek kavurulur.
  • 2 diş sarımsak ezilerek yoğurtla karıştırılır ve yeteri kadar tuz ilave edilir.
  • Sarımsaklı yoğurt kavrulmuş havuç ile karıştırılarak servis edilir.

Ev Yapımı Mayonez



Malzemeler; 3 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında), 5 su bardağı ayçiçek yağı, 2 Limon, Tuz

      YAPILIŞI

  • Yumurta sarıları derin cam ya da porselen bir kaseye alınır ve mikserle çırpılmaya başlanır. (Mayonez yapmak için yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Dolaptan yeni çıkmış yumurtayla mayonez yapılırsa, mayonezin tutmama ihtimali vardır. Bu sebeple oda sıcaklığında olması çok önemlidir.)
  • Çırpmaya devam edilerek sıvı yağ azar azar eklenmeye başlanır. Çırpılma sürekli aynı yöne doğru olmalıdır.
  • 2 buçuk bardak yağ yedirildikten sonra limon suyu ve tuz ilave edilir.
  • Geri kalan 2 buçuk bardak yağ tekrar yedirilmeye devam edilir.
Not: Tüm bunlara rağmen, mayonezin yağ ve yumurtası ayrışırsa, bu durumu düzeltmek için ekstradan bir yumurta sarısı kırılır ve bu yumurta sarısına tutmamış olan mayonez azar azar ilave edillerek çırpılır ve mayonez kurtarılır.

Not:2: Mayonez daha az yağ kullanılarak yapıldığı zaman mayonezde yumurta kokusu oluyor.  Bu sebeple biz, bol yağ ile hazırlamayı tercih ediyoruz.

Not3: Ayçiçek yağı yerine zeytinyağda kullanılabilir ancak zeytinyağı mayonezin tadını ağırlaştırıp hafif bir acılık bıraktığı için ay çiçek yağıyla daha iyi sonuç alındığını düşünüyorum.

Rus Salatası




Rus salatası, hazır mayonez ve garnitürle yapıldığı zaman çok kolay bir meze olabilir. Ancak biz rus salatası yapacağımız zaman, hem garnitürünü hem de mayonezini kendimiz hazırlarız. Zahmetli bir iş olduğu bir gerçek ancak ev yapımı mayonezle hazırlanmış rus salatası hazır olanla karşılaştırıldığı zaman lezzet farkı kolayca farkedilir..

İşin uzmanı  olan annemden kaptığım bu tarif için %100 lezzet garantisi veriyorum :)

Malzemeler;

4 adet büyük boy patates 2 adet büyük boy havuç, 1 su bardağı bezelye, 1 su bardağı kornişon turşu

Mayonez için;

3 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)
5 su bardağı ayçiçek yağı
2 Limon
Tuz


       YAPILIŞI

  • Sebzeler çiğ olarak minik küpler halinde kesilir, ayrı ayrı buharda haşlanır. ( Daha lezzetli olması için, buharda haşlama yapılmasını tavsiye ederim. Eğer suda haşlama yapılacaksa patates ve havuçlar tümden haşlanıp soğutulduktan sonra doğranmalıdır.)
  • Haşlanan sebzeler derin bir kaseye alınır ve  soğumaya bırakılır.
  • Sebzeler soğuyunca, küçük doğranmış kornişon turşular ilave edilir. ( Sıcakken turşu eklenirse, turşu su salarak yumuşayacaktır.)
  • Mayonez ile karıştırılarak servis edilir.



Mayonez yapmak için yumurtaların mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Dolaptan yeni çıkmış yumurtayla mayonez yapılırsa, mayonezin tutmama ihtimali vardır. Bu sebeple oda sıcaklığında olması çok önemlidir.

  • Yumurta sarıları derin cam ya da porselen bir kaseye alınır ve mikserle çırpılmaya başlanır.
  • Çırpılırken 5 bardak sıvı yağ azar azar eklenir.
  • Çırpılma sürekli aynı yöne doğru olmalıdır.
  • 2 buçuk bardak yağ yedirildikten sonra limon suyu ve tuz ilave edilir.
  • Geri kalan 2 buçuk bardak yağ tekrar yedirilmeye devam edilir.
Not: Tüm bunlara rağmen, mayonezin yağ ve yumurtası ayrışırsa, bu durumu düzeltmek için ekstradan bir yumurta sarısı kırılır ve bu yumurta sarısına tutmamış olan mayonez azar azar ilave edillerek çırpılır ve mayonez kurtarılır.

Not:2: Mayonez daha az yağ kullanılarak yapıldığı zaman mayonezde yumurta kokusu oluyor.  Bu sebeple biz, bol yağ ile hazırlamayı tercih ediyoruz. 

Not3: Ayçiçek yağı yerine zeytinyağda kullanılabilir ancak zeytinyağı mayonezin tadını ağırlaştırıp hafif bir acılık bıraktığı için ay çiçek yağıyla daha iyi sonuç alındığını düşünüyorum.

Fava

Bizim yılbaşı sofralarımızda olmazsa olmaz mezelerimiz vardır.. Ana yemeğimiz her sene değişsede mezeler gelenekselliğini korur =)  Annemin uzmanlık alanına giren bu tarifi onun dilinden anlatıyorum..



Malzemeler ( 6 kişilik meze)

1/2 kg kuru bakla
1 orta boy soğan
1 Limon
1 Demet Dereotu
Zeytinyağı
Tuz, Karabiber








    YAPILIŞI

  • Kuru bakla önceden yıkanıp, en az 1 saat kadar soğuk suda bekletilir.
  • Soğanlar rendelenerek zeytinyağında kavrulur.
  • Soğanlar kavrulunca baklalar tencereye eklenir ve üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su eklenir.
  • Tuz ve karabiber ilave edildikten sonra suyunu çekene kadar haşlanır. Baklalar iyicene dağılıp yumuşamış olmalıdır. Suyunu çektiğinde eğer hala sertse su ilave edilerek bir süre daha haşlanır.
  • İster çatalla ister blender yardımıyla haşlanmış baklalar püre haline getirilir.
  • Baklanın yapışmaması için kullanılacak servis kabı sudan geçirilir.
  • Püre haline gelmiş bakla servis kabına boşaltılır ve soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra, üzene limon suyu ve zeytinyağı gezdirilir.
  • Limon ve zeytinyağının içine işlemesi için, baklava şeklinde dilimlenir.
  • En üste dereotu serpilerek servis edilir.