19 Nisan 2012 Perşembe

Sarımsaklı Köfte







Adana mutfağına ait bu yemeği arkadaşımla birlikte yaptık.. Bir yandan sohbet ederken bir yandan köfteleri yuvarladık.. Zamanın nasıl geçtiğinden hiç haberimiz olmadı! Hatta tek yemek bizi kesmedi üstüne enfes bir tatlı yaptık.. Onu da bir sonraki yazımda anlatacağım. Şimdi önce bu köfteyi nasıl yaptığımızdan bahsetmek istiyorum.
Bu arada bu yemek için annem en iyi ölçüleri Fatoş Teyzem'den alabileceğimi söyledi. Ben de bilirkişiye danıştım.. İyi ki de sormuşum gerçekten sonuçtan çok memnun kaldık.




Malzemeler (4-5 kişilik) ;

4 çay bardağı ince bulgur
1/2 çay bardağı irmik
4 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı biber salçası
(biber salçasının bir kaşığı domates sos için)
Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz
2 çay bardağı un
Sıcak su
1 küp şeker
1 kg domates
7-8 diş sarımsak
Maydonoz
Limon tuzu
Zeytinyağı

Bulgur köfteleri için;
Önce bulgurlar ve irmik derin bir kaba alarak sıcak suyla ıslatılır. (5-6 çay bardağı sıcak su yetiyor) Bulgurların şişmesi için yarım saat kadar beklenir. Sonra baharatlar (kimyon, karabiber, pulbiber, tuz), domates salçası ve biber salçası eklenerek yogurmaya başlanır. Malzemeler iyicene birbirine karıştıktan sonra içerisine un ilave edilir. Azar azar sıcak su katarak bolca yoğurulur. Uzun süre yoğurduktan sonra, küçük küçük yuvarlanarak topların üzerine parmakla bastırılarak sağ tarafta görülen şekil elde edilir.

Domates sosu için;
Bolca zeytinyağı içerisinde rendelenmiş sarımsaklar çevirilir. Ardından biber salçası eklenerek yaga yedirilir. Daha sonra kabugu soyulmuş ve küp küp dogranmış domatesler ilave edilir. Tuz, karabiber, pulbiber ve 1 küp şeker eklenerek yaklaşık 30-40 dk boyunca kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Domates sosu pişerken, diğer taraftan bir tencere su kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine, bulgurların dağılmasını engellemek için 4-5 parça limon tuzu atılır. Daha sonra yuvarlanan bulgurlar kaynamış suya atılarak 5-6 dk boyunca kaynatılır. Kaynayan köfteler süzülerek bir borcama alınır.

Hazırlamış olduğumuz domates sosu bulgur köftelerinin üzerine dökülür ve isteğe bağlı olarak üzerine maydonoz serpilerek servis edilir.

Bu yemeği Şemsa'nın da çok güzel yaptığını biliyorum! Şemsacım bu tarifle umarım senden geçer not almışımdır ;)





1 yorum:

  1. ımmm enfess:) ekmek bandırmaca daha güsel oluo bide....

    YanıtlaSil