7 Eylül 2012 Cuma

Ananaslı Tepetaklak Kek

Dün arkadaşım Alev ile birlikte aşağıda gördüğünüz sanat çalışmasını gerçekleştirdik ;) İnternette görüp denediğimiz bu tarif hem çok kolay, hem çok lezzetli hem de çok şık!


Malzemeler;
Karamel için: 3/4 bardak esmer şeker, 2 yemek kaşığı tereyağ, 1/8 bardak ananas suyu, 1/4 çay kaşığı tarçın 
Vanilyalı Kek için: 1 bardak un, 3/4 bardak şeker, 1 buçuk çay kaşığı kabartma tozu, bir tutam tuz, 3 yemek kaşığı tereyağ, 1/2 bardak süt, 1 yumurta, 2 paket vanilin, 1 konserve Ananas (Ananas suyu için içindeki serbeti kullabilirsiniz. Konserve yoksa dilimli ananas ve ananas suyu da olabilir.)

Karamelin hazırlanışı; Bir tencerenin içerisine esmer şeker, tereyağ ve ananas suyu koyularak şeker ve tereyağ iyicene eriyene kadar pişirilir. Eridikten sonra altı kapatılır, tarçın eklenerek karıştırılır ve sogumaya bırakılır. Başta biraz sıvı görünebilir ama soğumaya başlayınca kıvamı artacaktır.

Vanilyalı kekin hazırlanışı; Bir kap içerisinde un, şeker, kabartma tozu ve tereyağ alınır ve mixer yardımıyla kum gibi olana kadar bir kaç dk çırpılır. Ayrı bir kapta, sütün yarısı (yani 1/4 bardak), yumurta ve vanilin birlikte çırpılır. Kum gibi olan un karşımına ise sütün diğer yarısı eklenir ve biraz karıştırıldıktan sonra yumurtalı karışım ile birleştirilir. Birleştirdikten sonra hamurun sönmemesi için çok fazla çırpılmaması gerekir.


Kek kalıbı tereyağ ile bolca yağlanır. Yağlanan kalıba sogutmuş olduğumuz karamel dökülür. (Karamel eğer sertleşmişse kısık ateşte hafif ısıtarak gevşetilebilir.). Ananas dilimleri karamel sosun içerisine yerleştirilir.

Hazırladığımız kek hamuru ananasların üzerine yayılır.

Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25-30 dk kadar pişirilir. Pişen kek hafif soğuduktan sonra bir tabak yardımıyla ters cevirilir.

Bu kekin sıcak olarak servis edilmesini tavsiye ediyoruz. Eğer daha sonra servis edilecekse mikro dalga fırında 2-3 dk ısıtılabilir.

Vanilyalı dondurma ile servis edilir, çokta güzel olur! :D


2 yorum:

  1. of ya alev benim de arkadaşım olur musun?:))

    YanıtlaSil
  2. Bir sonraki cooking/baking seansimizi sana gore ayarlicaz sen hic merak etme :))

    YanıtlaSil