6 Ekim 2012 Cumartesi

Suprizli Ekmek


Artik haftasonu kahvaltisi icin bakkala gitmelere son veriyorum! Bundan sonra kendi ekmegimizi kendimiz pisiriyoruz. Bu ekmekleri ister sade olarak isterseniz de icerisine supriz saklayarak pisirebilirsiniz. Ben ilk denememde icerisine karamelize sogan sakladim. Sogan sevmeyenler hayal guclerini calistirsinlar Kuru domates, kekik, ceviz, kuru uzum, lor peyniri gibi degisik malzemeler kullanabilirler.


Malzemeler: 

 250 gr un, 
1 paket toz instant maya
1 yemek kasigi tereyag
Yarim bardak ilik sut
Yarim kasik tuz
Yarim kasik seker
Corek otu veya susam




YAPILISI :
  • Bir kap icerisine un, tereyag, tuz, seker ve instant maya karistirilir.
  • Karistirdiktan sonra yavas yavas sut ekleyerek en az 3 dk boyunca yogurulur. (Hamurun kivamina gore sut - un  miktari arttirilabilir. Hamurun kabimiza yapismayacak duruma gelmesi gerekiyor.)
  • Hazirlanan hamur oda sicakliginda sismesi icin dinlendirilir. (Yaklasik 45 dk yeterli oluyor)
  • Firin tepsisi uzerine yagli kagit serilir ve hazirladigimiz hamur 10 parcaya bolunup yuvarlanarak yagli kagit uzerine araliklarla dizilir. 
  • Hamurlar 30 dk. kadar da bu sekilde bekletilir.
  • Ekmekleri sade isteyenler, bekleme suresi sonunda hamurlarin uzerine corek otu dokerek,  onceden isitilmis 200 derecelik firinda 15 dk boyunca pisirebilirler.( Pisirme suresi firindan firina degistigi icin arada sirada kontrol etmekte fayda var! )
  • Icerisinde sogan isteyenler ise:  Hamurun ortasina parmakla bir delik acarak sogani icerisine koyun. Hamurun ustunu yapistirarak kapatin ve  kapattiginiz kisim asagi gelecek sekilde tepsiye dizin. Corek otunuda serperek 200 dereceye isitilmis firinda 15 dk. boyunca pisirin.)
Karamelize Sogan hazirlamak icin;
Malzemeler: 2 kirmizi sogan, 1 yemek kasigi zeytinyagi, tuz, yarim bardak sicak su

2-3 adet kirmizi sogani cok ince yarim halkalar seklinde kesin. Yagla birlikte tavaya alin rengi degisene kadar kavurun. Sonra yavas yavas karistirarak sicak suyu ekleyin. Hatta bu islemi 2-3 seferde yapin. Su cekilip kivamli bir hal alinca tuzunu ekleyin.

Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder