26 Kasım 2012 Pazartesi

Patatesli Peynirli Börek

Geçen hafta yaptığım bu böreğin tarifini bir çok arkadaşım sordu.. Açıkçası ben de patatesli börek severim ama bu şekilde olunca daha çok bayılıyorum.. Soran herkese cevabım olarak işte tarifim

Malzemeler;

3 yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
2 orta boy soğan
3 Patates
2 yemek kaşığı biber salçalsı
1 bardak küp küp dogranmış kaşar peyniri
1 çay kaşığı kimyon
Yeteri kadar karabiber, pulbiber
Tuz

Harcı için;
1 yumurta
1 bardak süt
Yarım bardak sıvı yağ

Üzerine sürmek için;
1 yumurta
1 yemek kaşığı çörek otu





YAPILIŞI

  • Patatesler haşlanır ve ezilir.
  • Bu sırada ayrı bir tavada soğanlar küp küp doğranır ve zeytinyağında kavrulur. 
  • Baharatlar ve tuz eklenir
  • Biber salçası soğanlara iyice yedirilir.
  • Ezilmiş patates püresi salçalı soğanlarla ağır ateşte karıştırılır.
  • Son olarak kaşar peynirler eklenir, 5 dk daha ağır ateşte pişirmeye devam edilir.

  • Yufkalar arasına sürmek için harç hazırlanır. Bunun için yumurta süt ve yağ birlikte çırpılır.
  • Fırın tepsisi üzerine ilk kat yufka kenarları tepsi dışında kalacak şekilde buruşuk olarak serilir.
  • Sütlü harcın üçte biri kadarı ilk yufka üzerine sürülür.
  • İkinci kat yufka aynı şekilde serilir, tekrar sütlü harçtan sürülür.
  • Patatesli karışım düzgün bir şekilde ikinci yufka üzerine yayılır.
  • Üçüncü kat yufka da serildikten sonra dışarıda kalan tüm kenarlar içe doğru kapatılır.
  • Üzerine artan sütlü harçtan az olacak şekilde sürülür.
  • 1 yumurta çırpılarak en üst kata daha iyi kızarması için fırça yardımıyla sürülür, çörek otu serpilir.
  • Hazırlanan yufka dilimler halinde kesilerek, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dk boyunca üstü kızarana kadar pişirilir.
Notlar

1- Eğer zamanınız varsa, böreği bir gece önceden hazırlayın. Üzerine bir şişe soda dökerek 1 gece buz dolabında bekletin. Ertesi gün üst yumurtasını sürerek fırına verebilirsiniz. 
2- Daha fazla yufla kullanmak isterseniz, 4 yufka kullanabilir, patatesli harcı tam ortaya alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder