29 Mart 2012 Perşembe

Çikolatalı Tart

Açık söylemek gerekirse, tatlı konusunda diğer yemeklere göre bir adım gerideyim. Bu biraz da insanın ne yemekten keyif aldığına göre şekilleniyor. Çok tatlı düşkünü bir insan olmadığım için de bugune kadar pek tatlıya yönelmemiştim. Taaaaaaa ki arkadaşım Alev bu konuda beni eğitmeye başlayıncaya kadar! İnsanın ortak zevklere sahip arkadaşları olması gerçekten çok keyifli oluyor. Yanda resmini gördüğünüz tartı işten çıktığımız bir gün Alev'le birlikte pişirdik.. Görüntüsü bile enfes değil mi?

İşte tarifi;

Malzemeler;
Tart için: 250 gr un, 1/2 tatlı kasığı bikarbonat, 125 gr tereyağı, 65 gr şeker,1 yumurta
Çikolata sos için: 200 gr bitter veya sütlü çikolata, 200 gr krema,1 paket vanilin , tercihe bağlı olarak istenirse yarım çay bardağından az konyak veya baileys)

Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Un, bikarbonat ve şekeri yuvarlak bir kapta karıştırın. Buzdolabından çıkardığınız tereyağını küp küp keserek un karışımına yedirmeye başlayın daha sonra yumurtayı ekleyin ve yoğurarak hamur kıvamına getirin.


Hazırladığınız tart hamurunu 30 dk buzdolabında veya aceleniz varsa 10 dk buzlukta bekletebilirsiniz. Tart kalıbına açtığınız hamuru çatalla bolca delin. Daha sonra "kör pişirme" diye tabir ettigimiz 15 dakikalık pişirme işlemi için üzerini aluminyum folyo ile kaplayıp, folyonun üstünü komple kapatacak şekilde nohut doldurunuz. (Nohut koymanın amacı ağırlık olmasını sağlayıp, tart hamurunun ortasının kabarmasını engellemek) 15 dakikanın sonunda aluminyum folyo ve nohutları hamurun üzerinden alıp 10 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın.

Çikolatalı sos için, Krema ve vanilini karistirip 1 taşım kaynatın. Bir kaba cikolataları parça parça dograyin. Kaynayan kremayi çikolataların üzerine dökün, yoğun bir kıvama gelene kadar karıştırın ve (istiyorsanız) alkolü ekleyin. Bu karışımı pişirdiğiniz tart hamurunun üzerine dökün ve en az 6 saat buzdolabında bekletin.

Notlar : Baileys'i biraz fazla kaçırdığımız icin tartın tadı biraz acı olmuştu. Bir daha ki sefere alkolsüz yapmaya karar verdik. Ayrıca tarta çikolatalı sosu dökmeden önce, krokan, portakal şekerlemesi, kavrulmuş fıstık/fındık gibi malzemeler ekleyebilirisiniz.

25 Mart 2012 Pazar

Peynirli Muffin



Yılbaşında çok eğlendiğimiz bir oyun oynamıştık, oyun sonunda benim elimde 3 tane hediye kalmıştı. O günlerde bu 3 hediye de bana anlamsız gelmişti..ta ki bu sabaha kadar. Pazar günlerinin kahvaltıları herkes için farklıdır, işte bu pazar oyun sonunda bana kalan renkli muffin kaplarımla çok ama çok kolay bir muffin yaptım...

Malzemeler:
6 adet muffin kabı, 1 su bardağı beyaz peynir, 3.5 çorba kaşığı(ben kepekli un kullandım), yarım demet maydonoz (yeşil soğan da olabilir), 1 paket kabartma tozu, 1 yumurta, yarım su bardağından biraz az zeytinyağ, tuz, karabiber, pulbiber..üzeri için çörekotu..

1 yumurtayı zeytinyağ ile çırptım...üzerine ufaladığım beyaz peynirleri ekledim karıştırdım...unu ve kabartma tozunu da hemen arkasından ekledim...minnicik doğradığım maydonozları da karışımla birleştirdim..baharatlarla lezzetlendirdim...ve küçük muffin kaplarına paylaştırdım...

Not: Bunu farklılılaştırmak isterseniz içerisine siyah zeytin ya da dereotu da koyabilirsiniz...

16 Mart 2012 Cuma

Beef Stroganoff


Evde mantar var acaba ne pişirsem diye düşünürken, pek yaratıcı fikirler aklıma gelmedi. Ben de Şemsa'ya sormaya karar verdim. İlk önerisi bu yemekti. Bir kaç saat sonra yemeğin resmini kendisine mesaj attım=)  Bu daha önce denemediğim bir tarifti ama kesinlikle son olmayacak..  Buraya da yazalım herkes denesin bari!

Malzemeler;
500 gr  dana bonfile
10-15 adet mantar
2 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı un
3 yemek kaşığı krema
2-3 yemek kaşığı hardal
3 adet kornişon turşu
1,5 bardak sıcak et suyu
sıvı yağ , tuz,karabiber

İlk olarak soğanlarımı kavurdum. Sonra mantarları ekleyerek suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam ettim. Bu sırada ayrı bir tencerede etlerimi kendi suyunu çekinceye kadar pişirdim. Daha sonra pişirdiğim etlerimi ve küçük doğradığım turşuları mantar-soğan karışımına ekleyerek kavurmaya devam ettim. Etler yeterince kavrulunca, unu serptim ve karıştırdım. Ardından krema ve hardalı ilave ettim. Tuzunu ve karabiberini de ekledikten sonra  en son 1 bardak sıcak et suyumu dökerek 10 dk daha pişirdim..  

Notlar: Resimde görüldüğü gibi etleri biraz kalın doğramışım. Ama bir daha ki sefere daha ince doğramaya karar verdim. Bu şekilde harika sosun lezzetini daha çok hissedileceğini düşünüyorum. Bir de bu yemeğin yanına patates kızartması çok yakışıyor.. tavsiye ederim..