29 Mart 2012 Perşembe

Çikolatalı Tart

Açık söylemek gerekirse, tatlı konusunda diğer yemeklere göre bir adım gerideyim. Bu biraz da insanın ne yemekten keyif aldığına göre şekilleniyor. Çok tatlı düşkünü bir insan olmadığım için de bugune kadar pek tatlıya yönelmemiştim. Taaaaaaa ki arkadaşım Alev bu konuda beni eğitmeye başlayıncaya kadar! İnsanın ortak zevklere sahip arkadaşları olması gerçekten çok keyifli oluyor. Yanda resmini gördüğünüz tartı işten çıktığımız bir gün Alev'le birlikte pişirdik.. Görüntüsü bile enfes değil mi?

İşte tarifi;

Malzemeler;
Tart için: 250 gr un, 1/2 tatlı kasığı bikarbonat, 125 gr tereyağı, 65 gr şeker,1 yumurta
Çikolata sos için: 200 gr bitter veya sütlü çikolata, 200 gr krema,1 paket vanilin , tercihe bağlı olarak istenirse yarım çay bardağından az konyak veya baileys)

Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Un, bikarbonat ve şekeri yuvarlak bir kapta karıştırın. Buzdolabından çıkardığınız tereyağını küp küp keserek un karışımına yedirmeye başlayın daha sonra yumurtayı ekleyin ve yoğurarak hamur kıvamına getirin.


Hazırladığınız tart hamurunu 30 dk buzdolabında veya aceleniz varsa 10 dk buzlukta bekletebilirsiniz. Tart kalıbına açtığınız hamuru çatalla bolca delin. Daha sonra "kör pişirme" diye tabir ettigimiz 15 dakikalık pişirme işlemi için üzerini aluminyum folyo ile kaplayıp, folyonun üstünü komple kapatacak şekilde nohut doldurunuz. (Nohut koymanın amacı ağırlık olmasını sağlayıp, tart hamurunun ortasının kabarmasını engellemek) 15 dakikanın sonunda aluminyum folyo ve nohutları hamurun üzerinden alıp 10 dakika daha pişirin ve soğumaya bırakın.

Çikolatalı sos için, Krema ve vanilini karistirip 1 taşım kaynatın. Bir kaba cikolataları parça parça dograyin. Kaynayan kremayi çikolataların üzerine dökün, yoğun bir kıvama gelene kadar karıştırın ve (istiyorsanız) alkolü ekleyin. Bu karışımı pişirdiğiniz tart hamurunun üzerine dökün ve en az 6 saat buzdolabında bekletin.

Notlar : Baileys'i biraz fazla kaçırdığımız icin tartın tadı biraz acı olmuştu. Bir daha ki sefere alkolsüz yapmaya karar verdik. Ayrıca tarta çikolatalı sosu dökmeden önce, krokan, portakal şekerlemesi, kavrulmuş fıstık/fındık gibi malzemeler ekleyebilirisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder