6 Ocak 2013 Pazar

Pizza (Jamie Oliver tarifinden)

Uzun zamandir Jamie Oliver'in kolay pizza tarifini denemek istiyordum. Televizyonda izledigim gunden beri kafaya koymustum zaten. Hatta sirf bunun icin hem ocak ustunde kullanilabilen hem de firina girebilen dokme tavalardan satin aldim.. Benim tarifim bire bir Jamie Oliver ile ayni degil. Kendi damak tadima gore kucuk degisiklikler yaptim. Ama sonuc olarak mukemmel bir akdeniz pizzasi yapmayi sanirim basardim!



Malzemeler:

Hamuru Icin: 
2 bardak un
1 paket kuru maya
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi toz seker
2 yemek kasigi zeytinyagi
Yarim bardak ilik su

Sosu icin:
1bucuk bardak rendelenmis domates
1 tatli kasigi domates salcasi
1 avuc kadar taze feslegen yapragi
3-4 dis sarimsak
1 cay kasigi tuz

Ic Malzemesi:
 2 bardak rendelenmis kasar  peyniri
Mozarella peynir dilimleri (istege bagli)
Sucuk dilimleri
Konserve mantar dilimlenmis
Zeytin
Feslegen yapraklari
Ceri domates
Zeytinyagi
Kekik, pulbiber, tuz




YAPILIŞI 
  • Hamuru icin; Ilik su icerisine toz maya ve seker karistirilir. Un genis bir kap icersine alinir. Tuz ilave edilir. Unun ortasi acilarak sulu karisim ortaya dokulur. Zeytinyagida eklendikten sonra yogurulmaya baslanir. Hamur ele yapismayacak bir kivama gelmelidir. Bu kivami saglamak icin gerekirse azar azar un ilave edilebilir. Hazirlanmis hamur, dibine un serpilmis bir kap icersine alinir. Uzeri bir bez ile kapatilarak ilik bir ortamda mayalanmasi icin en az 1 saat bekletilir. Bu surede hamur yaklasik 2 kati buyukluge gelecektir.    
  • Sosu icin; Domates, salca, feslegenler, sarimsaklar ve tuz blenderdan gecirilir. 
  • Pisirilmesi; Kucuk bir tava kullaniliyorsa hamurun yarisi, buyuk tava ise hamurun tumu, zeytinyaglanmis tavaya el yordamiyla acilir. Kenarlarinin yuksek birakilmasina dikkat edilmelidir. 
  • Hamuru actigimiz tava ocak uzerine alinir ve alti fotografta goruldugu gibi hafif kizarincaya kadar pisirilir. Hamurun alt tarafi kizardiginda ust tarafi hala hafif yumusak kalacaktir.
  • Hamurun alti kizardiginda ocak kapatilir. Hazirlanan sostan bir kac kasik alinarak hamurun uzerine surulur.
  • Sos uzerine once rendelenmis kasar peyniri, sonrasinda diger malzemeler dizilir.
  • Tuz, kekik ve pulbiber en uste serpilir. 
  • Son olarak pizzanin uzerinde hafif zeytinyagi gezdirilir ve tava onceden isitilmis firina alinir.
  • Pizza 180 derecelik firinda yaklasik 10-12 dk boyunca kasarlar eriyene kadar pisirlir. Daha sonra firin izgara moduna getirilir ve ustunun hafif kizarmasi saglanir. 
  • Pizza ustu kizarinca firindan cikarilir ve servis edilir. 
Notlar

1- Eger tavaniz firina giren cinsten degilse, hamuru alti pistikten sonra firin tepsisine gecirebilirsiniz.
2-  Pizzanin ustunde feslegen yapraklari olsun istiyorsaniz, cok fazla yanmamasi icin feslegenleri pizza firindan cikmadan 5 dk once koymanizi tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder