20 Temmuz 2012 Cuma

Somon Kofte

Annem uydurma tariflerinde cok basarilidir. Ama bu sefer sanirim kendini de asti! Yeni icadi olan bu somon kofteyi Istanbul'a geldiginde bizim icin fazla fazla yapti ve sonra da yiyebilmemiz icin bir kismini buzluga kaldirdi..  Biz bu kofteyi o kadar sevdik ki buzdolabindakileri su an bitirmeye kiyamiyoruz.. Hatta bitmemesi icin evde birbirimizin yedigi kofteleri sayiyoruz ;)Bu tarifi butuuuuunn dunyayla paylasmamak bence buyuk bir bencillik olurdu.

 


Malzemeler;
700 gr derisiz ve kılçıksız somon balığı
2 orta boy soğan
2 yumurta
3 adet salçalık taze kırmızı biber
2 tatlı kaşığı kekik
1 tepeleme çay kaşığı kimyon
1 su bardağı galeta unu ya da bayat ekmek içi
1 tepeleme çay kaşığı karabiber
yeteri kadar tuz




Somon baliginin kilciklari ayiklanir ve derisi cikarilir. Temizlenen balik tavla zari buyuklugunde dogranir. Soganlar ve biberler cok kucuk olacak sekilde dogranir. Daha sonra butun malzemeler karistirilarak yogurulur. Yogurulan malzeme derin dondurucuda 15 dk kadar bekletilir. Boylece malzeme kolay sekil verecek kivama gelir. Bu sure sonunda karisima kofte sekli verilir.



Pisirmek icin yapismaz bir tavaya cok az yag damlatilarak iki tarafi guzelce kizartilir. Yaninda arzu edilen garniturlerle servis edilir.



Not; Artan kofteleri kucuk bir tepsiye dizerek buzlukta dondurun. Tamamen donan kofteleri buzdolabi posetine alarak saklayabilirsiniz. Boylece benim gibi yemek yapmak icin zamaniniz olmadigi bir anda kolayca pisirebilirsiniz.



Mini Tavukburger

Adana deyince yemek konusunda herkesin aklina kebap gelir degil mi? Iste bende durumlar biraz farkli.. Benim icin Adana demek, Mukerrem'de hamburger, Cengiz'de G3 (tavuklu sandvic) yemek anlamina gelir. Istanbul'da ya da baska bir yerde yedigim hicbir burger bu ikisinin yakinina bile yaklasamadigi icin aradigim lezzeti evde bulmaya calisiyorum. Iste bu kucuk tavukburgerleri Cengiz'de yedigim G3 lerden esinlenerek yaptim.. Bu bizi biraz olsun kandiriyor ama yine de orjinalini yemek icin dort gozle Adana'ya gitmeyi bekliyorum.. Yolu dusen herkes durmasin gitsin yesin derim :)

 Malzemeler (4 adet icin) ;

4  kucuk hamburger ekmegi
2  tavuk gogus
2 domates
2 salatalik tursusu
4 dilim cheddar peyniri
taze nane
kekik, pulbiber, tuz
ketcap, mayonez

Kup kup dogranan tavuklar az yagda iyicene kizarana kadar kavurulur. Kekik ve pulbiber eklendikten sonra cheddar peynirleri tavuklarin uzerine birakilarak erimesi saglanir.

Ikiye bolunen hamburger ekmekleri, tavada tavuklarin kenarina dizilerek, tavanin isisini almalari saglanir. Soguk ekmekle yapilan hamburger asla lezzetli olamaz..



Isinan ekmekler arasina cheddarli tavuklar ve kalan butun malzemeler eklenir ve sogumadan acilen tuketilir.. Bu arada tabiki patetes kizarmasi yaninda cok iyi gider!

19 Temmuz 2012 Perşembe

Sini Köftesi (Fırında İçli Köfte)

Yemege davet ettigim arkdaslarim icin icli kofte pisirmek istiyordum.. Kofteleri kapatmak konusunda hafif endiselerim vardi ama kendime guveniyordum ;)  Tarif detaylarini ogrenmek icin annemi aradim.. Annemin super fikriyle icli kofte fikrinden vazgecip cok yakin bir akrabasi olan Sini kofte pisirmeye karar verdim.. Annemin deyisiyle; hic ugrasmadan icli kofte yapmis kadar oldum..


 Malzemeler;

1/2 kg ince bulgur
1 cay bardagi irmik
1 yumurta
1,5 cay bardagi un
2 yemek kasigi Biber salcasi 
Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz

harci icin;
1/2 kg kiyma
1/2 kg sogan
1/2 paket margarin
Maydonoz
Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz





Bulgur ve irmik bir kaba alinir. 2 bardak kadar suyla islatilir ve 10-15 dk kadar  bekletilir. Sisen bulgurlar uzerine bir yumurta kirilir ve un eklenir. Kimyon, karabiber, pulbiber, tuz ve biber salcasi eklenerek sakiz kivamina gelinceye dek yogurulur.


Ic harci icin, once kiyma tavaya alinarak biraz cevirilir. Rengi tamamen degistikten sonra kup kup dogranmis soganlar ve margarin ilave edilir ve iyicene kavurulur. Salca eklenerek bir sure daha pisirilir. Kimyon, karabiber, bulbiber ve tuz eklenir. Pistikten sonra tercihe bagli olarak maydonoz ilave edilerek karistirilir. Hazirlanan harc sogutulur ve donmasi icin buzlukta bir sure bekletilir.



Son asamada bulgur hamuru ikiye bolunur ve buyuk bir borcam icerisine acilir. Actiginiz hamurun ince olmasina dikkat etmenizi tavsiye ederim. Hatta fazla gelen hamuru kullanmayabilirisiniz. Acilan hamur icerisine soguttugumuz harc bosaltilir. Ayri bir yerde hamurun diger yarisida ince bir sekilde acilir ve harcin uzerine serilir.

Yemek firina verilmeden once borek gibi bicakla kesilerek dilimlenir. Daha sonra borcam onceden isitilmis 180 derecelik firina verilerek uzeri kizarincaya kadar yaklasik 40 dk. pisirilir. Pisirme suresi her firina gore degisecebilecegi icin ara ara kontrol etmenizde fayda var..