Sıra geldi Yılbaşı menümuzun ana yemeğine.. Bu sene ana yemek olarak dalyan köfteyi tercih ettik.. Özellikle kalabalık sofralarda tercih edebileceğiniz sunumu kolay bir yemek..
Malzemeler;
Köftesi için;
1 kg kıyma ( Yarım kg dana + Yarım kg kuzu kıyma karıştırılır.)
1 adet soğan (rendelenmiş)
1 çay bardağı galeta unu
2adet yumurta (bir tanesinin akı dışına sürmek için ayrılacak)
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
Köftenin içine;
2 adet havuç, 2 adet yumurta, 1 çay bardağı bezelye
Sosu için;
4 yemek kaşığı domates salçası,
2 adet portakalın suyu, 2 diş sarımsak (dövülmüş), Ayçiçek yağı, 1 su bardağı su, tuz, karabiber
YAPILIŞI
Malzemeler;
Köftesi için;
1 kg kıyma ( Yarım kg dana + Yarım kg kuzu kıyma karıştırılır.)
1 adet soğan (rendelenmiş)
1 çay bardağı galeta unu
2adet yumurta (bir tanesinin akı dışına sürmek için ayrılacak)
Yarım demet maydanoz
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
Köftenin içine;
2 adet havuç, 2 adet yumurta, 1 çay bardağı bezelye
Sosu için;
4 yemek kaşığı domates salçası,
2 adet portakalın suyu, 2 diş sarımsak (dövülmüş), Ayçiçek yağı, 1 su bardağı su, tuz, karabiber
YAPILIŞI
- Köfte için derin bir kaba kıyma, soğan, galeta unu, 1 yumurta ve diğer yumurtanın sarısı, maydonoz, dövülmüş sarımsak, su ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
- Köftenin ortasına koyulacak yumurtalar, havuçlar ve bezelye haşlanır. Yumurtalar uzunlamasına ikiye bölünür.
- Pişirme tepsisine alınan köfteye kayık şekli verilir ve ortadan açılarak haşlanmış malzemeler şekildeki gibi yerleştirilir ve üstüne bezelyeler ekilir.
- Arası açılan kıyma tekrar kapatılarak malzemelerin içinde kalması sağlanır.
- Pişerken açılmaması için, kıyma ters çevirilerek kapanma yeri alta getirilir.
- Köftenin şekli el yordamıyla düzeltildikten sonra, üstüne sıvazlanarak yumurta akı sürülür.
- Hazırlanan köfte, 170 derecelik fırında 1 saat boyunca pişirilir.
- Sosu için; Domates salçası, portakalların suyu, dövülmüş sarımsak, sıvı yağ, su, tuz ve karabiber bir tencereye alınarak 2 taşım kaynatılır.
- Sosun yarısı köfte fırından çıkmadan 10 dk önce köftenin üzerine dökülür. Diğer yarısı ise servis sırasında köfte dilimlerinin üzerine dekoratif sos olarak kullanılır.
- Dilimlenen köfteler üzerine sos dökülerek, tercihen patates püresi eşliğinde servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder