29 Şubat 2012 Çarşamba

Karnıbahar Graten


Bugün benim canım yengemin bir tarifini vermek istiyorum...Onun kaleminden yazılmış nefis bir kış spesiyali;

Bugün ne pişirsem kaygım daha bir ağır basıyor kış günlerinde. Bunun temel nedeni çocukluktan bugünlere taşıdığım kış sebzeleri ile bir türlü barışamama durumum.. Bu yüzden her sebzeyi annemin yaptığından farklı olarak nasıl yeni bir boyut getirebilirim düşüncesiyle ele almaya çalışıyorum. Bu annemin yemeklerini sevmiyorum olarak anlaşılmasın lütfen (ki en güzel yemek annemizin yemeğidir), sadece biraz daha heyecan ve renk katılabilir mi diye bir arayışım var:)

Dün akşam yine Semir’le ne yesek diye düşünürken dolapta birkaç gündür boynu bükük sırasını bekleyen karnıbahara takıldı gözüm ve pratik bir graten yapmaya karar verdim. Zira, benim için karnıbaharın en yenilesi halidir graten. Yemek kitaplarında ve bloglarda çok çeşitli graten tariflerine rastlıyoruz, bilenler bilir. Ben bu tarifte diğerlerinden farklı olarak tam buğday unu kullandım, beşamel sostan alacağımız kalorileri biraz olsun dengelerim umuduyla...

Malzemeler
• Bir orta boy karnıbahar
• Büyük boy bir havuç (küçükse 2 tane olabilir)
• 5 yemek kaşığı tam buğday unu
• 2,5 subardağı süt (yarı süt, yarı su da kullanılabilir)
• 3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
• 2 diş sarımsak
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• Yarım çay kaşığı muskat rendesi
• Tuz, taze çekilmiş karabiber


Önce karnıbararı ve soyulmuş havuçları hafif tuzlayarak çok ezilmeyecek şekilde haşlayın. Ben zamandan kazanmak adına düdüklü tencere kullandım. Haşladığınız sebzeleri bir fırın kabına alın. Çatal yardımıyla hafif harekelterle küçültün, yalnız çok ezilmemesine dikkat edin. Üzerine birazcık zeytinyağı gezdirip, tuz ve karabiber serpip karıştırın.
Sebzeler bir kenarda dinlenirken, beşamel sosu için ayrı bir tencerede teryağı ve zeytinyağını eritin. Minik minik doğradığınız sarımsakları atıp biraz çevirin. Daha sonra tam buğday unun ekleyip kavurmaya başlayın. Unun yanmaması için hızlı hızlı karştırın. Tam buğday ununun kavrulduğunu anlamak beyaz una göre biraz daha zor, çünkü zaten koyu bir rengi olduğu için renk değiştirmiyor ama kokusundan olduğunu anlayabilirsiniz. 2-3 dakika yeterli olacaktır. Sonra, soğuk sütü azar azar ekleyin. Kısa bir süre tencereyi ateşten alıp topaklanmaması için karıştırın. Topak olursa blender kullanabilirsiniz. Karıştırarak kısık ateşte 7-8 dakika muhallebiKkıvamına gelene kadar karıştırın. Çok koyu olursa için su veya süt ekleybilirsiniz. Tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyin.
Rendelenmiş kaşar peynirinden 2 kaşık kenara ayırarak kalanını sebzelerin üzerine koyun. Beşamel sosu üzerine döküp, hafifçe karıştırn. Kaln peyniri de üzerine ekleyip 180 derecede önceden ısıttığınız fırının orta gözüne yerleştirin. 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyetle yiyin:)


2 yorum:

  1. Hakikate guzel ve hafif bir yemekti.. Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  2. yazdıklarına tamamen katılıyorum.. sebzeyi kesinlikle sevimli hale getirmekk lazım!! Bunu kesinlikle denemeliyimmmm

    YanıtlaSil