31 Ekim 2012 Çarşamba

Hurma Tatlısı


Adana'da kebapçılarda yemek sonrası ikram edildiğinde bolca yediğimiz bu meyve tatlısını bu seferde evde yapmayı denedik.. Biz bu tatlıyla Adana'da bolca karşılaşıyoruz ama bilmeyenler için değişik bir tarif olacağını düşünüyorum. Biz kalabalık olduğumuz için büyük bir tabakta hazırladık ama birer kişilik kuplarda hazırlandığında da çok hoş bir görüntüsü oluyor!

Malzemeler (2 kişilik için) :
2 adet yumuşak Trabzon hurması, 
1 çay bardağı ceviz içi, 
2 tatlı kaşığı bal, 
üzeri için 
2 yemek kaşığı kaymak 
( kaymak yerine muz dilimleri de olabilir)



YAPILIŞI

Hurmalar kesilir ve içleri kase içerisine kaşık yardımıyla alınır.
Üzerinde bal gezdirilir.
Cevizler serpilir.
En üstüne kaymak (veya muz dilimleri)  ilave edilerek servis edilir.


Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Kış geldiğine göre sıcak bir çorba pişirmenin tam zamanı değil mi?

Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı erişte
1 adet soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı tavuk suyu (yoksa sıcak su ve bulyon karışımı)
Sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane



YAPILIŞI

  • Mercimekler bol suda yaklaşık 15-20 dk boyunca kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzülerek kenara alınır.
  • Başka bir tencerede, küçük doğranmış soğanlar ve sarımsak yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
  • Soğanlara salça eklenerek bir süre daha çevrilir. Tuz ve karabiber ilave edilir.
  • Salçalı soğanlara yavaş yavaş tavuk suyu eklenir.
  • Önceden haşlanmış mercimekler ve erişteler tencereye ilave edilir. Erişteler pişinceye kadar 1-2 taşım kaynatılır.
  • Küçük bir tavada bir kaşık tereyağ eritilerek, kuru nane ve pulbiber yağda 1  dk'dan az sürede kızdırılır. 
  • Bu karışım çorbaya karıştırılır ve bir kaç dakika da bu şekilde kaynatılır.

12 Ekim 2012 Cuma

Domatesli Bruschetta



Bruschetta klasik bir italyan baslangic yemegi. Zeytinyagli ve sarimsakli kizarmis ekmek anlamina geliyor. Ozellikle peynir cesitleri, domates ve feslegenle hazirlandiginda mukkemmel bir uyum saglaniyor. Bizim gibi sarimsak ve zeytinyagi hayrani kimseler icin her ogunde yer verebilecegimiz lezzetli bir yemek...

Malzemeler;
 1 adet baget ekmek
 4 dis sarimsak
1 cay bardagi sizma zeytinyagi
15-20 adet ceri domates 
(veya 3 orta boy domates)
1 avuc taze feslegen yapragi
2 su bardagi rendelenmis kasar peyniri
 tuz, karabiber



YAPILISI
  • Sarimsaklar rendelenir ve zeytinyagi ile karisitirilir. En az 20 dk bu sekilde bekletilir.
  • Domatesler kup kup dogranir ve feslegen yapraklariyla karistirilir.
  • Domates feslegen karisimi icerisine tuz ve karabiber eklenir.
  • Baget ekmek dilimlenir ve dilimler 3dk boyunca firinda hafif kizartilir.
  • Kizarmis ekmekler uzerine zeytinyagi-sarimsak karisimi surulur.
  • Yaglanmis ekmeklerin uzerine birer kasik peynir surulur.
  • Peynirin uzerine domates-feslegen karisimi eklenir.
  • Ekmekler hazirlandiktan sonra 10 dk daha 170 derecelik firinda pisirilir.

11 Ekim 2012 Perşembe

Şakşuka


Şakşuka icin internette birbirinden cok farkli tarifler var. Patatesli ve kabakli yapan da var, sogan kullanmayan da..  Aslinda her hali guzel olan bu yemegin benim sevdigim sekli iste boyle..

Malzemeler:
4-5 adet kemer patlican, 2 kucuk sogan, 4 dis sarimsak, 1-2 adet sivri biber, 4 adet domates
1 cay bardagi sicak su, 2 adet kup seker, tuz, karabiber
kizarmak icin sivi yag, sotelemek icin zeytinyagi

YAPILISI

  • Patlicanlar pijama seklinde soyulur ve kucuk kupler seklinde dogranir.
  • Dogranan patlicanlar acisi gitmesi icin yarim saat kadar tuzlu suda bekletilir.
  • Sudan alinip kurulanan patlicanlar kizgin yagda kizartilir.
  • Kizaran patlicanlar yaglarinin cekilmesi icin kagit havlu uzerine alinir.
  • Ayri bir tencere icerisine cok az (2-3 kasik kadar) zeytinyagi alinir ve kup kup dogranmis soganlar bu yagda kavrulur. 
  • Icerisine kucuk dogranmis biberler ve ince dilimlenmis sarimsaklar da eklenerek bir sure daha sotelenir.
  • Son olarak kucuk dogranmis domatesler, seker, tuz ve karabiber eklenir. Domatesler bir sure cevirildikten sonra bir cay bardagi su ilave edilir ve sos su cekilene kadar pisirilir. 
  • Onceden kizartilan patlicanlar uzerine hazirladigimiz sos dokulerek hafifce karistirilir.
  • Soguk servis edilir.

9 Ekim 2012 Salı

Fırında Sigara Böreği

Ben sigara böreğini çok seviyorum. Ama kızartırken yağ çektiği için yedikten sonra çok rahatsız oluyorum. Tabi kalori ve kilo mevzusundan hiç bahsetmiyorum bile! Bütün bunlara çözüm olarak sigara böreğini annemin arkadaşından öğrendiği bir yöntemle fırında pişirmeye başladım. Bu börekleri yedirdiğim bazı arkadaşlarım durumu farketmediler bile. Necla Teyzem'e ve anneme teşekkür ediyor, izinlerini almadığım halde tariflerini paylaşıyorum =)



Malzemeler; 4 adet yufka, zeytinyağı
İç harcı için; 3-4 patates, yarım kalıp kadar beyaz peynir (ya da kaşar peynir), 
3 dal taze soğan, kimyon, karabiber, tuz

YAPILIŞI
  • Böreğin iç harcı hazırlanır. (Herkes istediği börek içini kullanabilir. Peynirli, patetesli, kıymalı her türlü olabilir. Ben patetesli - peynirli bir iç hazırlamayı tercih ettim. Bunun için haşladığım patetesleri ezerek peynir, taze soğan, bir çay kaşığı kimyon, yeteri kadar karabiber ve tuzla karıştırdım.)
  • Yufkalar 16 parça olacak şekilde üçgen dilimlenir.( Böreklerin küçük olmasını istiyoruz.)
  • Her bir dilimin geniş tarafına 1 kaşık harç koyulur, yufkanın kenarları içe bükülerek rulo şeklinde sarılır. (Böreklerin iç kısmının yapışması için yufkanın ucu suya batırılabilir.)
  • Fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt serilir ve yağlı kağıt üzerine zeytinyağı sürülür. 
  • Börekler tepsiye aralıklarla dizilir. 
  • Böreklerin çevresinin tamamen zeytinyağı kaplanması sağlanır. (Yağlı kağıda sürdüğünüz zeytinyağ üzerinde börekleri döndürerek yağlayabilirsiniz.)
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, böreklerin üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

8 Ekim 2012 Pazartesi

Hamsi Tava

Annem'i dakika başı arayarak aldığım talimatlar doğrultusunda pişirdiğim hamsi tava meğer ne kadar da pratik bir yemekmiş. Bu tarifi acilen sık kullanılanlar listeme ekliyorum :D




Malzemeler; 
1/2  kg Hamsi ( 1 tava için )
1 su bardagı mısır unu
1 çay bardağı un
tuz, karabiber
2 yemek kaşıgı tereyağ


YAPILIŞI
  • Mısır unu, normal un, tuz, karabiber bir poşet içerisinde karıştırılır.
  • Ayıklamış ve temizlenmiş hamsiler un karışımı içerisinde bulanır.
  • Unlanmış hamsiler tavaya kuyruklar içeri gelecek şekilde yuvarlak dizilir.
  • Tereyağ tavanın tam ortasına kuyrukların birleştiği yere koyulur. ( Tereyağ eriyerek dış taraflara doğru yayılıyor.)
  • Ocak üzerinde önce ilk tarafı kızartılır. (6-7 dk. yeterli oluyor.) 
  • Daha sonra düz bir kapak yardımıyla çevirilerek diğer tarafı da kızartılır. (5 dk. kadar)

6 Ekim 2012 Cumartesi

Suprizli Ekmek


Artik haftasonu kahvaltisi icin bakkala gitmelere son veriyorum! Bundan sonra kendi ekmegimizi kendimiz pisiriyoruz. Bu ekmekleri ister sade olarak isterseniz de icerisine supriz saklayarak pisirebilirsiniz. Ben ilk denememde icerisine karamelize sogan sakladim. Sogan sevmeyenler hayal guclerini calistirsinlar Kuru domates, kekik, ceviz, kuru uzum, lor peyniri gibi degisik malzemeler kullanabilirler.


Malzemeler: 

 250 gr un, 
1 paket toz instant maya
1 yemek kasigi tereyag
Yarim bardak ilik sut
Yarim kasik tuz
Yarim kasik seker
Corek otu veya susam




YAPILISI :
  • Bir kap icerisine un, tereyag, tuz, seker ve instant maya karistirilir.
  • Karistirdiktan sonra yavas yavas sut ekleyerek en az 3 dk boyunca yogurulur. (Hamurun kivamina gore sut - un  miktari arttirilabilir. Hamurun kabimiza yapismayacak duruma gelmesi gerekiyor.)
  • Hazirlanan hamur oda sicakliginda sismesi icin dinlendirilir. (Yaklasik 45 dk yeterli oluyor)
  • Firin tepsisi uzerine yagli kagit serilir ve hazirladigimiz hamur 10 parcaya bolunup yuvarlanarak yagli kagit uzerine araliklarla dizilir. 
  • Hamurlar 30 dk. kadar da bu sekilde bekletilir.
  • Ekmekleri sade isteyenler, bekleme suresi sonunda hamurlarin uzerine corek otu dokerek,  onceden isitilmis 200 derecelik firinda 15 dk boyunca pisirebilirler.( Pisirme suresi firindan firina degistigi icin arada sirada kontrol etmekte fayda var! )
  • Icerisinde sogan isteyenler ise:  Hamurun ortasina parmakla bir delik acarak sogani icerisine koyun. Hamurun ustunu yapistirarak kapatin ve  kapattiginiz kisim asagi gelecek sekilde tepsiye dizin. Corek otunuda serperek 200 dereceye isitilmis firinda 15 dk. boyunca pisirin.)
Karamelize Sogan hazirlamak icin;
Malzemeler: 2 kirmizi sogan, 1 yemek kasigi zeytinyagi, tuz, yarim bardak sicak su

2-3 adet kirmizi sogani cok ince yarim halkalar seklinde kesin. Yagla birlikte tavaya alin rengi degisene kadar kavurun. Sonra yavas yavas karistirarak sicak suyu ekleyin. Hatta bu islemi 2-3 seferde yapin. Su cekilip kivamli bir hal alinca tuzunu ekleyin.

Afiyet olsun! 

5 Ekim 2012 Cuma

Pesto Soslu Peynirli Wrap

Pınar'lara yemeğe gittiğimiz gecenin ertesi günü sadece yemek kahve ve çay üçlemesi arasında geçti. Hatta bir ara bu kısır döngüyü fark edip kendi kendimizle dalga geçtik. Pınar'ın evde bayatlamaya yüz tutmuş lavaş ekmeklerini öğle yemeğinde değerlendirelim dedik ve böylece aşağıdaki tarif kendiliğinden ortaya çıktı. Böyle bol eğlenmeli gülmeli ve yemeli bir haftasonu için teşekkür ederiz.

Malzemeler: 3 adet lavaş ekmek (kişi sayısına göre değişir), beyaz peynir ve kaşar karışımı
Pesto sos için; Fesleğen, dolmalık fıstık, sarımsak, iyi kalite zeytinyağ

Pesto sos yapımı için  fesleğen, dolmalık fıstık ve sarımsağı sırasıyla alarak havanda dövelim. İçine yavaşça   zeytinyağı dökerek koyu kıvamda yeşil bir sos elde edelim. 

Lavaşları açıp sosu her tarafına gelecek şekilde yayalım. Peynirleri de dağıtarak sıkıca saralım. Hazırladığımız wrapleri tost makinasına yerleştirelim. 5 dk sonra kızarmış, içi yeşil yeşil akan bir wrap elde etmiş olacaksınız.


4 Ekim 2012 Perşembe

Cornflakesli Çıtır Tavuk

Bugün TV'de üst üste iki tane maç olunca, biz de menümuzu ona göre ayarladık !


Malzemeler: 4 adet tavuk göğüs , 2 bardak un , 1 kaşık sarımsak tozu (tercihe bağlı), 1 kaşık karabiber, 1 kaşık pulbiber, 1 cay kaşığı kabartma tozu, 2 yemek kaşığı tuz, 2 yumurta, 1,5 bardak süt, 2 bardak cornflakes, kızartma yağı (fındık yağı ya da ayçiçek yağı)

  • Tavuklar küp küp doğranır
  • Bir kapta, un, tuz, karabiber,pulbiber, sarımsak tozu, kabartma tozu karıştırılır.
  • Diğer bir kapta yumurtalar çırpılır ve sütle karıştırılır.
  • Üçüncü kaba ise ufalanmış corn flakesler doldurulur.
  • Tavuk parcaları sırayla önce un karışımına, sonra süt-yumurta karışımına ve son olarakta cornflakeslere bulanır. Daha kalın kabuk oluşmasını istiyorsanız, aynıı tavuk için işlemler bir kez daha tekrarlanır.
  • Hazırlanan tavuklar kızgın yağa atılarak kızartılır. 
Bu tavukların yanında ballı hardal sos kullanmanızı tavsiye ederim.  Evde hazır sosu olmayanlar  ballı hardal sos hazırlamak için, yarım bardaktan daha az mayonez içerisine bir kaşık hardal, bir kaşık bal ve yarım kaşık limon suyu ekleyip karıştırarak elde edebilirler. (kaynak: blogchef.net)

3 Ekim 2012 Çarşamba

Folyoda Kekikli Zeytin

Haftasonu misafirlerim için yemek araştırırken bu zeytinli mezenin tarifine rastlamıştım.. Açık söylemek gerekirse bu sefer beni cezbeden lezzet değil görüntü oldu.. Soframı güzelleştirmek için bundan böyle çiçek yerine bu zeytinlerden koymaya karar verdim!!
























Malzemeler: 2 bardak zeytin ( zeytinlerin büyük ve değişik renk tonlarında olmasına dikkat edelim. Ben şarküteride renklendirilmiş zeytinler buldum ve onları da kullandım. Ancak değişik yeşil ve siyah tonlarında zeytinlerle de güzel bir görüntü elde edilebilir.) Taze kekik, 2 diş sarımsak, zeyinyağı


Bir gece önceden 2 diş sarımsağı dilimleyerek yarım çay bardağı zeytinyağı içerisine aldım. Ertesi gün zeytinyağını süzerek sarımsaklardan ayırdım. Zeytinleri alüminyum folyo içerisine koydum ve sarımsak aromalı zeytinyağını zeytinlerin üzerinde gezdirdim. En üste taze kekik yapraklarını da ekledikten sonra folyoyu tamamen kapatarak önceden ısıtılmış fırında 15 dk kadar pişirdim.

Sizce de çok süslü olmamış mı? =)

Mozarella Peynirli Patlıcan Dilimleri

Bu haftasonu bizim evde şenlik vardı diyebilirim. Canim arkadaşlarım bana yemeğe geleceklerdi ve onlar için hazırlayacağım sofraya gerçekten çok özeniyordum. Bütün haftayı çeşitli kaynaklardan tarif araştırarak geçirdim diyebilirim:) Sonuç olarak herşey yolunda gitti ve hepbirlikte çok güzel bir sofrada, şarkılarla türkülerle keyif dolu bir akşam geçirdik.. Tekrar aynı sofrada bir arada olacağımız günü dört gözle bekliyorum!  Ağzımızın tadı hiç kaçmasın en kötü günümüz böyle olsun diyorum ve onların en sevdiği tarifi burada paylaşıyorum :)

Malzemeler (8 adet icin)

2 -3 büyük bostan patlıcanı ( toplamda 16 dilim patlıcan gerekiyor)
16 dilim mozarella peyniri
2 bardak parmesan peyniri (rendelenmiş)
2 bardak un
2 bardak ufalanmıs bayat ekmek (robottan geçirilmiş)
3 yumurta
tuz, karabiber
Sosu için:
4 adet rendelenmiş domates
4-5 diş sarımsak
zeytinyağı
taze feslegen








* Bostan patlıcanları pijama şeklinde soyulur ve bir parmak kalınlığında dilimlenir.
* Dilimlenmiş patlıcanlar tuzlanır ve yarım saat kadar suyunu bırakması için dinlendirilir. Bu süre sonunda patlıcan dilimleri peçete yardımıyla iyice kurutulur.
* Bir torba içerisine un, tuz ve karabiber karıştırılır. Patlıcanlar ilk olarak un karışımına bulanır.
* Başka bir kap içerisinde yumurtalar çırpılır ve unlanmış patlıcanlar yumurtaya bulanır.
* Yine ayrı bir kapta ufalanmış ekmekler ve 1 bardak parmesan peyniri karıştırılır ve yumurtalanmış patlıcan dilimleri son olarak ekmek-parmesan karışımına bulanır.
* Hazırlanmış patlıcanlar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine tek sıra halinde dizilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35 dk kadar pişirilir.
 * Bu sırada sos için bir tencere içerisinde zeytinyağı kızdırılır ve küçük doğranmış sarımsaklar yağda çevrilir. Rendelenmiş domatesler ve fesleğen yaprakları (tercihe bağlı) ilave edilir. Sos, kısık ateşte 30 dk boyunca kıvamlı bir hale gelinceye kadar pişirilir.

* Son olarak bir borcam icerisine;
en alt kat domates sosu
üstüne 1 dilim patlıcan
patlıcanın üstüne domates sos, parmesan ve mozarella
üstüne tekrar bir dilim patlıcan
patlıcanin üstüne domates sos, parmesan ve mozarella olacak şekilde dizlir. (2 katlı patlıcanlar halinde 8 porsiyon elde edilir)

Son olarak fırın ızgara moduna alınarak mozarella peynirleri kızarana kadar 10-15 dk daha pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.