9 Ocak 2013 Çarşamba

Zeytinyağlı Pırasa

Cok sevdigim halde, evde uzun zamandır pırasa pisirmedigimi farkettim. Markette gorunce hemen kaptım. Ama bu isin kolay olmayacagini biliyordum! Cunku bizim evde sebze yemegi pisirme oncesi Ahmet'le aramızda kucuk bir tartısma yasanır.. Yapılacak sebze yemeginin icerigi bir gozden gecirilir. Icerisinde mutlaka Ahmet'in sevmeyecegi bir malzeme vardır ve onun kullanılmaması adına karsılıklı anlasma yapılır. Bu sekilde piserse Ahmet tarafindan yenilecegine dair soz alınır. Bu yemekte ise talihsiz malzeme pirinc secildi.. Kocama verdigim soz dogrultusunda yemegi fotograftan da anlayacagınız gibi pirincsiz pisirdim. Ama tarifim tabiki pirincli olacak =)


Malzemeler; 
1 kg pırasa, 1 adet buyuk sogan, 1 kahve fincanı pirinc, 1 adet portakal (veya yarım limon), 
1 cay bardagı zeytinyagı, 1 tatlı kasıgı seker,  tuz

YAPILIŞI
  • Pırasalar yıkanır, 3-4 cm kalınlıgında dogranır. 
  • Havuclar soyularak ince halkalar seklinde dogranır.
  • Sogan kup kup dogranır ve havuclarla birlikte zeytinyagında bir sure kavrulur.
  • Dogranmıs pırasalarda tencereye alınarak bir sure cevirilir, tuz ilave edilir.
  • Uzerine yaklasık 2 bardak kadar sıcak su ve şeker eklenir.
  • Su ile birlikte bir sure pistikten sonra bir fincan pirinc ilave edilir.
  • Suyu cektiginde pırasalar hala sertse bir miktar daha sıcak su eklenerek bir sure daha pisirilir.
  • Pismeye yakın portakal veya limonun suyu eklenir.
  • Soguk servis edilir.
 Notlar
1- Limon yerine portakal kullandıysanız, seker miktarını azaltabilirsiniz.
2- Yemeginizin sofrada daha parlak gorunmesini istiyorsaniz, tabaga aldıktan sonra uzerine hafif zeytinyagı gezdirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder