1 Ocak 2013 Salı

Ev Yapımı Mayonez



Malzemeler; 3 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında), 5 su bardağı ayçiçek yağı, 2 Limon, Tuz

      YAPILIŞI

  • Yumurta sarıları derin cam ya da porselen bir kaseye alınır ve mikserle çırpılmaya başlanır. (Mayonez yapmak için yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Dolaptan yeni çıkmış yumurtayla mayonez yapılırsa, mayonezin tutmama ihtimali vardır. Bu sebeple oda sıcaklığında olması çok önemlidir.)
  • Çırpmaya devam edilerek sıvı yağ azar azar eklenmeye başlanır. Çırpılma sürekli aynı yöne doğru olmalıdır.
  • 2 buçuk bardak yağ yedirildikten sonra limon suyu ve tuz ilave edilir.
  • Geri kalan 2 buçuk bardak yağ tekrar yedirilmeye devam edilir.
Not: Tüm bunlara rağmen, mayonezin yağ ve yumurtası ayrışırsa, bu durumu düzeltmek için ekstradan bir yumurta sarısı kırılır ve bu yumurta sarısına tutmamış olan mayonez azar azar ilave edillerek çırpılır ve mayonez kurtarılır.

Not:2: Mayonez daha az yağ kullanılarak yapıldığı zaman mayonezde yumurta kokusu oluyor.  Bu sebeple biz, bol yağ ile hazırlamayı tercih ediyoruz.

Not3: Ayçiçek yağı yerine zeytinyağda kullanılabilir ancak zeytinyağı mayonezin tadını ağırlaştırıp hafif bir acılık bıraktığı için ay çiçek yağıyla daha iyi sonuç alındığını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder