1 Ocak 2013 Salı

Rus Salatası




Rus salatası, hazır mayonez ve garnitürle yapıldığı zaman çok kolay bir meze olabilir. Ancak biz rus salatası yapacağımız zaman, hem garnitürünü hem de mayonezini kendimiz hazırlarız. Zahmetli bir iş olduğu bir gerçek ancak ev yapımı mayonezle hazırlanmış rus salatası hazır olanla karşılaştırıldığı zaman lezzet farkı kolayca farkedilir..

İşin uzmanı  olan annemden kaptığım bu tarif için %100 lezzet garantisi veriyorum :)

Malzemeler;

4 adet büyük boy patates 2 adet büyük boy havuç, 1 su bardağı bezelye, 1 su bardağı kornişon turşu

Mayonez için;

3 adet yumurta sarısı (oda sıcaklığında)
5 su bardağı ayçiçek yağı
2 Limon
Tuz


       YAPILIŞI

  • Sebzeler çiğ olarak minik küpler halinde kesilir, ayrı ayrı buharda haşlanır. ( Daha lezzetli olması için, buharda haşlama yapılmasını tavsiye ederim. Eğer suda haşlama yapılacaksa patates ve havuçlar tümden haşlanıp soğutulduktan sonra doğranmalıdır.)
  • Haşlanan sebzeler derin bir kaseye alınır ve  soğumaya bırakılır.
  • Sebzeler soğuyunca, küçük doğranmış kornişon turşular ilave edilir. ( Sıcakken turşu eklenirse, turşu su salarak yumuşayacaktır.)
  • Mayonez ile karıştırılarak servis edilir.



Mayonez yapmak için yumurtaların mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Dolaptan yeni çıkmış yumurtayla mayonez yapılırsa, mayonezin tutmama ihtimali vardır. Bu sebeple oda sıcaklığında olması çok önemlidir.

  • Yumurta sarıları derin cam ya da porselen bir kaseye alınır ve mikserle çırpılmaya başlanır.
  • Çırpılırken 5 bardak sıvı yağ azar azar eklenir.
  • Çırpılma sürekli aynı yöne doğru olmalıdır.
  • 2 buçuk bardak yağ yedirildikten sonra limon suyu ve tuz ilave edilir.
  • Geri kalan 2 buçuk bardak yağ tekrar yedirilmeye devam edilir.
Not: Tüm bunlara rağmen, mayonezin yağ ve yumurtası ayrışırsa, bu durumu düzeltmek için ekstradan bir yumurta sarısı kırılır ve bu yumurta sarısına tutmamış olan mayonez azar azar ilave edillerek çırpılır ve mayonez kurtarılır.

Not:2: Mayonez daha az yağ kullanılarak yapıldığı zaman mayonezde yumurta kokusu oluyor.  Bu sebeple biz, bol yağ ile hazırlamayı tercih ediyoruz. 

Not3: Ayçiçek yağı yerine zeytinyağda kullanılabilir ancak zeytinyağı mayonezin tadını ağırlaştırıp hafif bir acılık bıraktığı için ay çiçek yağıyla daha iyi sonuç alındığını düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder